AKTIVNOSTI PROJEKTA ,,UPOZNAJ ROME I PRESUDI-UROP“

slika urop-min

Prava podrška romske zajednice

Od početka juna mjeseca ove godine sve aktivnosti projekta su imale za cilj smanjenje predrasuda i eliminisanje diskriminacije Roma kroz informisanje javnosti o romskom identitetu, povećanjem broja kvalitetnih objava u medijima o istoriji, kulturi i jeziku Roma,  povećanjem broja mladih iz romske zajednice koji putem javnog aktivizma doprinose uključivanju zajednice u društvene tokove života i istrajnim terenskim radom kako bi se pružila višestruka direktna pomoć.

Od oktobra 2019. godine kada je započela realizacija projekta ,,Upoznaj Rome i presudi – UROP“ ostvareni su značajni rezultati kroz partnersku saradnju Romske organizacije mladih „Koračajte sa nama – Phiren Amenca“ i UNDP-a.

Projekat UROP se realizuje u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori, ReLOaD program sprovodi se u partnerstvu sa opštinama Podgorica, Tivat, Kotor, Nikšić i Pljevlja. Cilj ReLOaD programa je jačanje participativne demokratije i EU integracija na Zapadnom Balkanu putem osnaživanja civilnog društva da aktivno učestvuje u donošenju odluka.

Autentični produkti projekta ,,Upoznaj Rome i presudi – UROP“ su analiza istraživanja ,,Upoznatost podgoričkih srednjoškolaca/ki sa istorijom ,jezikom i kulturom Roma“ i brošura ,,Romi, naše komšije“.

Istraživanjem ,,Upoznatost podgoričkih srednjoškolaca/ki sa istorijom ,jezikom i kulturom Roma“ mjerena je etnička distanca  i (ne)tolerancija prema romskoj zajednici i nivo znanja o romskom narodu. Phiren Amenca je uspostavila saradnju sa svih devet srednjih škola u Podgoricu. Istraživanjem je obuhvaćeno 955 srednjoškolaca iz svih podgoričkih srednjih škola. Rezultati su zabrinjavajući i pokazuju da su neophodne promjene u obrazovnom sistemu i to uključivanjem sadržaja o manjinama. Nivo neobaviještenosti podgoričkih srednjoškolaca o jeziku, istoriji i kulturi Roma je izrazito visok i to čak do 98,5%. S druge strane, čak 75.8% ispitanih kazalo je da bi imalo protiv da im bračni partner bude pripadnik romske populacije, a njih 28.1% imalo bi protiv da predsjednik države bude Rom.

Brošura ,,Romi, naše komšije“ je kompilacija osam priča, kojima se predstavljaju Romi i Romkinje iz Podgorice koji svojim radom, obrazovanjem i aktivizmom mijenjaju izgled romske zajednice. Svaka priča je ispovijest o uspjesima, poteškoćama i osobenim borbama sa diskriminacijom.

Od početka juna mjeseca ove godine sve aktivnosti projekta su imale za cilj smanjenje predrasuda i eliminisanje diskriminacije Roma kroz informisanje javnosti o romskom identitetu, povećanjem broja kvalitetnih objava u medijima o istoriji, kulturi i jeziku Roma,  povećanjem broja mladih iz romske zajednice koji putem javnog aktivizma doprinose uključivanju zajednice u društvene tokove života i istrajnim terenskim radom kako bi se pružila višestruka direktna pomoć.

Punih mjesec dana su aktivisti Romske organizacije mladih ,,Koračajte sa nama – Phiren Amenca”  radili na terenu, obišli 685 porodica u svim podgoričkim romskim naseljima i aktivno pomagali roditeljima da se upoznaju sa elektronskom prijavom djece koja po prvi put kreću u jaslice i vrtić ili su prethodno ispisana, u prvi razred osnovne i srednje škole, kao i na fakultete. UNDP je tim povodom opremio aktiviste tablet uređajima i omogućio da se romske porodice upoznaju bliže sa elektronskim upisom djece kroz rad organizacije Phiren Amenca na terenu.

Terenski rad je obuhvatio i dvije velike distribucije. U drugoj polovini septembra je distribuiran 51 paket pomoći, koji sadrži hranu i hemijske proizvode. Dodijeljeni su imovinski najugroženijim porodicama, sa fokusom na porodice koje nemaju riješen pravni status u Crnoj Gori i koje nijesu bile korisnici vladinih subvencija u tri paketa koje je Vlada Crne Gore donjela. Druga distribucija je obavljena u prvoj sedmici oktobra i podijeljen je školski pribor za 105 đaka prvaka romske i egipćanske pripadnosti na teritoriji Podgorice. Na ovaj način olakšan je početak školske godine svim prvacima, ali I njihovim roditeljima I starateljima.

U cilju informisanja javnosti o Romima/kinjama i bogatoj kulturi i istoriji ovog naroda, Romska organizacija mladih ,,Koračajte sa nama – Phiren Amenca“ je vodila jaku medijsku kampanju, sa brojnim tekstovima na portalu RomaNet, praćenim objavama na društvenim mrežama. Na RomaNet-u možete pročitati o Vesni Delić (doktorantkinja na Katedri za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu)Silviji Nešić (diplomiranoj teoretičarki umjetnosti), Emrahu Jefkaju (kliničkom psihologu), Samiru Tuši (student i aktivisti) i Lindi Jefkaj (studentkinji i aktivistkinji).

Ovdje možete pogledati i insert iz filma ,,Koraci promjene”, koji je takođe rezultat ovog projekta. Film prikazuje nekoliko uspješnih priča mladih Roma i Romkinja iz Crne Gore i razgrađuje stereotipnu, negativnu sliku o Romima.

Nivo znanja crnogorske javnosti o činjenicama da su Romi zaboravljene žrtve genocida je veoma nizak, pa smo u okviru ovog projekta, performansom na trgu Glavnog grada, održanom 2. avgusta, tekstom povodom tog datuma ,,O genocidu Roma učiti u školi” i tekstom objavljenog 16.maja ,,Na današnji dan Romi pružili otpor u Aušvicu” na portalu RomaNet, informisali javnost o masovnom pogubljenju koje je ostalo u sijenci.

Romska organizacija mladih ,,Koračajte sa nama – Phiren Amenca” će nastaviti sa informisanjem javnosti, kako bi  se smanjila etnička distanca i otvorila vrata nekom novom društvu koje poznaje svoje sugrađane i sasvim osuđuje diskriminaciju.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.