LINDA JEFKAJ, STUDENTKINJA I AKTIVISTKINJA CENTRA ZA ROMSKE INICIJATIVE

4-min

Planira da diplomira kao uspješna germanistkinja

"Osoba kojoj se divim je moj brat koji mi je bio uzor od malih nogu, te je on zaslužan što sam krenula njegovim stopama“.

Linda Jefkaj je rođena u Kotoru 11. novembra 1997. godine i živi u Herceg Novom. Završila je osnovnu školu „Ilija Kisić “ u Zelenici, a srednju mješovitu školu „Ivan Goran Kovačić“ na smjeru fizioterapeutski tehničar.

Linda je uspiješna studentkinja treće godine na Filološkom fakultetu u Nikšiću, na odsjeku za Njemački jezik i književnost.

Naredne godine planira da diplomira kao uspiješna germanistkinja i aplicira za stipendiju na Univerzitetu u Heidelbergu. Već je boravila u Njemačkoj preko Work and Travel Germany programa, gdje je radila i usavršavala njemački jezik.

Istovremeno je i aktivistkinja NVO Centra za romske inicijative. Od juna mjeseca je  koordinatorka  na projektu Balkan Network (za aktivnu inkluziju i prava Romkinja na zapadnom Balkanu) koji će trajati naredne tri godine.

Objašnjavajući svoj angažman u ovoj NVO Linda nam govori da je tokom osnovne škole imala moralnu podršku od lokalne organizacije mladih Roma u Herceg Novom. “Ono što me je podstaklo da se bavim ovim poslom jeste svijest o tome da smo manjina koja mora da napreduje u svakom smislu. Nisam nikada razmišljala da odustanem od svega ovoga, jer bez rizika nema ni uspjeha“, objašnjava Linda.

Linda Jefkaj na treningu (Foto: Violeta Hajrizaj)

Linda Jefkaj na treningu (Foto: Violeta Hajrizaj)

Linda kao svoj uzor za angažmane i rad na vlastitom obrazovanju navodi brata Emraha Jefkaja, jedinog diplomiranog psihiloga u Crnoj Gori koji dolazi iz romskog okruženja. „Osoba kojoj se divim je moj brat koji mi je bio uzor od malih nogu, te je on zaslužan što sam krenula njegovim stopama“, govori naša sagovornica.

U razgovoru za portal RomaNet, Linda nam otkriva kako je počela da, osim njemačkog, uči i španski jezik. „Moja druga ljubav je latino ples kojim se bavim pet godina, te me je ples i podstakao da krenem da učim, između ostalih, i španski jezik“, navodi Linda.

Linda Jefkaj sa bratom Emrahom Jefkaj (Foto: Instagram)

Linda Jefkaj sa bratom Emrahom Jefkaj (Foto: Instagram)

Linda je plesom počela da se bavi od svoje 14. godine. Oduvijek je bila impresionirana španskom i portugalskom muzikom, te je možda i stoga izrasla njena ljubav prema plesu.

,,Kao upečatljiv momenat ću izdvojiti državno takmičenje na kojem sam osvojila zlatnu medalju 2015. godine i pohvalu za najbolju koreografiju. Taj dio djetinjstva će mi zauvijek ostati u sjećanju. Nažalost, sada zbog ostalih obaveza pronalazim jako malo vremena da se bavim plesom”, kaže ona.

Linda Jefkaj sa kolegom na času plesa (Foto: Instagram)

Linda Jefkaj na času plesa (Foto: Instagram)

Za talent show ,,Deutschland such den  Super Star”  prijavila se spontano, prije dvije godine, za vrijeme dok je boravila u Njemačkoj. To je, govori, bilo jako lijepo iskustvo pošto je imala  čast da predstavi našu zemlju u jednoj od najpoznatijih talent show emisija. Uporedo je Linda upoznala i dosta mladih talentovanih ljudi.

Linda Jefkaj na najpoznatijem talent show-u ,,Deutschland such den  Super Star” (Foto: Instagram)

Linda Jefkaj na najpoznatijem talent show-u ,,Deutschland such den Super Star” (Foto: Instagram)

 

Ovaj tekst je izrađen u okviru projekta “Upoznaj Rome i presudi”, koji je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji finansira Evropska unija (EU), a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Sadržaj ovog teksta ni na koji način ne odražava stavove Evropske unije (EU), Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), ni opštine Podgorica.

Comments are closed.