SAMIR TUŠA, STUDENT FAKULTETA ZA TURIZAM I HOTELIJERSTVO I NVO AKTIVISTA

3-min

Obrazovanje stvara prilike

Svaki čovjek ima pravo da se dokaže, pošto se u svakome krije neki talent - bez obzira na nacionalnost, vjeroispovjest ili ime, smatra Samir, „Obrazovanje je ključno za dalji nastavak i bolji život romske i egipćanske populacije“

Samir Tuša dolazi iz Herceg Novog i ima 21. godinu. Trenutno je na drugoj godini osnovnih studija Univerziteta Crne Gore Fakulteta za turizam i hotelijerstvo u Kotoru. Tokom prve godine studija kolege studenti izabrali su ga za svog predstavnika. Planira da obnovi kandidaturu i ove godine, kako bi nastavio borbu za unaprijeđenje položaja studenata na njihovom fakultetu zajedno sa ostalim članovima studenske organizacije čiji je član.

Samir Tuša na treningu na volonterskoj osnovi (Foto: Instagram)

Samir Tuša na treningu na volonterskoj osnovi (Foto: Instagram)

„Obrazovanje je veoma bitno, pogotovo za pripadnike romske i egipćanske populacije“, smatra Samir.

On, za portal RomaNet.me, navodi: „Za pripadnike romske i egipćanske populacije obrazovanje je veoma bitno zato što su kroz obrazovni ciklus u mogućnosti da uče službeni jezik, koji je veoma važan za samo funkcionisanje u većinskoj populaciji. Naravno, kasnije bi bilo poželjno da se nastavi srednjoškolsko i fakultetsko obrazovanje“.

Kao član romske i egipćanske populacije nailazio je na razne predrasude počevši od osnovne pa do kraja srednje škole.

„Kao primjer mogu navesti situaciju iz osnovne škole gdje je dječak iz mog odjeljenja govorio ružne stvari o meni i širio lažne informacije samo zato što sam Rom. Kasnije je došlo do većih problema i ružnijih situacija u srednjoj školi“, prisjeća se Samir.

„Većinsko društvo je puno predrasuda i često se stvara kriva slika i mišljenje o meni jer su Romi, u današnje vrijeme predstavljeni kao narod koji je izolovan od ostatka društva. Ja sam se uvjek trudio da se uklopim u društvu i da ne pravim razlike između ostalih učenika u odjeljenju“, navodi Samir.

Samir Tuša (Foto: Instagram)

Samir Tuša (Foto: Instagram)

Kao veoma druželjubljiva i komunikativna ličnost uživa dok se druži sa osobama koje su pozitivne energije. Svojevremeno je bio i član preduzetničkog kluba Art&Craft gdje je dobio mogućnost da uz ostale učenike pravi razne rukotvorine koje su kasnije prodavali u humanitarne svrhe.

Samir Tuša je veoma srećan što je član romske NVO Phiren Amenca već dvije godine, gdje mnogo toga uči i gradi svoju ličnost uz pomoć raznih seminara i radionica u okviru organizacije. Od kolega i prijatelja iz ,,Phiren Amenca“, ističe Samir, ima stalnu podršku da se usavršava i nastavi dalje obrazovanje.

On govori: „U mom gradu nažalost, ne postoji organizacija koja se bavi mladim članovima romske i egipćanske populacije, ali zato mogu navesti kao svijetli primjer „Phiren Amenca“ koja ulaže veliki trud i rad u podsticanju mladih da posle osnovnog obrazovanja nastave dalje školovanje. Ja imam veliku podršku moje majke koja je uvjek tu za mene, da me podrži u svakom mom koraku i da se raduje svakom mom uspjehu. Naravno tu su i ostali članovi porodice koji su ponosni na sve ovo što trenutno radim i na sami stepen obrazovanja na kojem sam sada“.

Njegov uzor je Anita Beriša. „Ona je veoma uspjšesna i poslovna žena i trenutno jedina Romkinja na magistarskim studjima u Crnoj Gori. Anitina podrška mi veoma znači i daje mi vjetar u leđa da sigurno koračam ka svojim ciljevima“.

O odlazku iz Crne Gore ozbiljno razmišlja, ali se nada da će u narednom periodu moći da nađe posao u oblasti turizma jer se tu najviše pronalazi i smatra da je to područije gdje bi mogao da iskaže sve svoje kvalitete.

„U današnje vrijeme  na snazi je neki novi sistem vrijednosti. Sve više se gledaju neke druge kategorije umjesto ljudskosti i obrazovanja i to mi je trenutno najveća prepreka ka pronalaženju posla u Crnoj Gori“. Naš sagovornik nastavlja: „Svoju perspektivu i bolju budućnost, iskreno, vidim van Crne Gore zato što se u razvijenim državama daje prostor da se neko dokaže u poslu za koji se školovao. Kod nas je to obrnuto zbog mnogih faktora kao što su nacionalnost, vjeroispovjest, ime i prezime“.

Samir Tuša (Foto: Instagram)

Samir Tuša (Foto: Instagram)

Na kraju Samir dodaje da svaki čovjek ima pravo da se dokaže i da se u svakome krije neki talent bez obzira na to koje je nacionalne pripadnosti i ostalih podjela i da smo svi mi ljudi – dobri ili loši-  koji koračaju sa različitim ciljevima za bolje mjesto u ovoj državi. Obrazovanje je ključno za dalji nastavak i bolji život romske i egipćanske populacije.

 

 

Ovaj tekst je izrađen u okviru projekta “Upoznaj Rome i presudi”, koji je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji finansira Evropska unija (EU), a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Sadržaj ovog teksta ni na koji način ne odražava stavove Evropske unije (EU), Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), ni opštine Podgorica.

Comments are closed.