ROMI I EGIPĆANI U  BERANAMA I BIJELOM POLJU TOKOM EPIDEMIJE KORONAVIRUSA
Riversajd-min

Zdravi i živi, uz pomoć dobrih ljudi

Kako su Rakonje, Strojtanica, Talum i Riversajd dočekali drugi talas epidemije. Ko im je pomogao. Ko ih je zaboravio.

Pojavom drugog talasa  koronavirusa značajno je otežala položaj ugroženih društvenih grupa. Ne samo pripadnika romske i egipćanske zajednice, već svih onih građana koji se nalaze u stanju socijalne potrebe. Ipak, ni jedno romsko i egipćansko naselje iz Berana i Bijelog Polja nije bilo u izolaciji. Svi građani su poštovali zdravstvene mjere koje su nadležne institucije propisale zbog sprječavanja širenja epidemije koronavirusa.

Opština Bijelo Polje i pojedine nevladine organizacije, poput njemačke humanitarne organizacije Help, Romska organizacija mladih “Koračajte sa nama – Phiren amenca”, Savjeta Evrope i UNICEF-a, pružale su pomoć Romima iz Bijelog Polja.

“Kada je u pitanju podrška lokalne samouprave Bijelog Polja, mi smo pripadnicima romske zajednice dva puta dostavljali pakete pomoći u vidu osnovnih životnih namirnica i sredstava za ličnu higijenu, a informisan sam da su to radile i neke nevladine organizacije, kao i društveno odgovorne kompanije iz Bijelog Polja”, saopštio nam je PR menadžer opštine Bijelo Polje Slobodan Šebek.

Prema informacijama koje smo dobili iz Opštine niko iz romskih naselja u Rakonjama i Strojtanici nije prijavio problem koji se odnosi na to da nemaju vode ili da mu je uskraćena druga vrsta pomoći u vrijeme borbe sa koronavirusom.

“Želim da istaknem da smo baš ovih dana završili rasvjetu u naselju Strojtanica, a da u narednim danima treba da završimo asfaltiranje dvije ulice u ovom naselju. Obezbijedili smo sa organizacijom Romacted izgradnju igrališta za djecu u ovom naselju, tako da smo pored pomoći radili i na unapređenju uslova života za romsku zajednicu”, kazao je za RomaNet Slobodan Šebek.

Pored paketa pomoći koje je obezbijedila opština Bijelo Polje, romskoj zajednici u toj Opštini su stizali i paketi pomoći od međunarodnih humanitarnih organizacija kao što su HELP i UNICEF, a u kojima su bile dominantno  potrebštine za bebe i djecu.

Romsko naselje Rakonje u Bijelom Polju (Fotografija: internet)

Romsko naselje Rakonje u Bijelom Polju (Fotografija: internet)

“Naš fokus prilikom dodjele pomoći bio je da u ovim teškim vremenima niko ne bude gladan i da može da održava ličnu higijenu, dok su druge organizacije obezbjeđivale opremu i odjeću”, ističu iz opštine Bijelo Polje.

Opštinski tim za vanredne situacije je odmah po proglašenju  epidemije koronavirusa u Crnoj Gori označio naselja Talum i Riversajd kao jedna od najugroženijih, pa je i Opština Berane, što preko Crvenog krsta, što direktno, opredijelila značajnu pomoć u hrani i higijenskim sredstvima za RAE polulaciju u ovim naseljima, kazao je ranije za Vijesti predsjednik „Udruženja za podršku Romima i Egipćanima Berane“ Sultan Beća.

Naselje Riversajd izgrađeno je, uz međunarodnu pomoć, za pripadnike romske i egipćanske populacije sa Kosova koji su se doselili poslije ratnih dešavanja devedesetih godina, dok Talum nastanjuju uglavnom Romi i Egipćani starosjedioci.

Ni u Beranama se, tokom epidemije korona virusa, ni jedno romsko i egipćansko naselje nije našlo u izolaciji, da bi se tako sprječavalo širenje virusa. Prva pomoć stigla je od strane Odbora Islamske zajednice. Značajnu pomoć dale su pekara “Mladost”  i mesara “Burko” koje su donirale hljeb za pripadnike romske i egipćanske zajednice. Romi iz Berana su svakodnevno dobijali hljeb punih trideset (30) dana. Ipak, ta pomoć nije uspjela da podmiri potrebe svih 69 porodica sa 330 članova koje žive u Beranama.

Nekoliko puta je Romima iz Berana pomogao i HELP u saradnji sa Crvenim krstom Berane. Oni su dijelili brašno, pakete sa hranom i sredstva za higijenu. U pomoć su priskočile i neke NVO koje su pomogle najugroženijim porodicama.

Predstavnik organizacije “Vijeće Egipćana i Roma” Ardijan Šalja kaže kako od strane opštine Berane nijesu imali nikakvu pomoć u naselju Riversajd.

“Centar za socijalni rad je pomogao 20 porodica iz naselja Riversajd. Za ove porodice podjeljeni su paketi sa higijenskim proizvodima. Od strane opštine Berane do sada u naselju Riversajd nismo dobili nikakvu pomoć”, rekao je za RomaNet Ardijan Šalja

Od opštine Berane porodice  iz naselja Talum dobile su pakete hrane i higijenskih proizvoda. Šalja kaže da su svi imali pristup pijaćoj vodi. Većina u svojim kućama a stanovnici iz baraka na česmama ispred objekata. “Svaka romska i  egipćanska porodica ima pijaću  vodu, jedino nelegalni obijekti kao što su barake nemaju kupatilo, ali imaju ispred barake česmu za pijaću vodu”, objašnjava Šalja za portal RomaNet.

Pomoć za bebe podijeljena je dva puta i u paketićima u kojima su se nalazile  pampers pelene, mlijeko u prahu i higijena za bebe.

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *