5451933_nerma-dobardzic_ls-min

Zamjenica zaštitnika preporučila Opštini Berane i Vodovodu da riješe problem u romskom naselju

Predstavnici institucije Zaštitnika su ranije ove godine u naselju zatekli problem pristupa izgrađenoj komunalnoj infrastrukturi, koji se, između ostalog, ogledala u neredovnom odvozu otpada i neregulisanoj kanalizaciji

Nepreduzimanjem neophodnih mjera na sanaciji problema, Opština Berane i Vodovod i kanalizacija propustili su da zaštite mještane romskog naselja Riversajd od potencijalne zaraze usljed izlivenih fekalija i obezbijede minimum uslova sa dostojanstven život, utvrdila je zamjenica zaštitnika Nerma Dobardžić.

Predstavnici institucije Zaštitnika su ranije ove godine u naselju zatekli problem pristupa izgrađenoj komunalnoj infrastrukturi, koji se, između ostalog, ogledala u neredovnom odvozu otpada i neregulisanoj kanalizaciji. Mještani su tada ukazali da im nisu postavljeni kontejneri i da je naselje zatrpano otpadom. Istovremeno, istakli su bojazan od zaraze zbog problema sa fekalijama koje su izlivene u dvorištu naselja.

Iz Opštine su kazali da su predstavnici “Komunalnog” kazali da mještani otpad istovaraju van kontejnera i što je, kako se navodi, posebno problematično, sami određuju mjesta na koja će da ga odlažu, a koja nisu dostupna mehanizaciji preduzeća ili su teška za sanaciju. U izjašnjenju se dodaje da mještani ne plaćaju usluge odvoza otpada, niti Opština uplaćuje dodatna sredstva za te usluge, te da oni padaju na teret preduzeća.

Nakon obilaska, predstavnik Roma i Egipćana u Opštini obavijestio je instituciju Zaštitnika da je u naselju postavljeno više kontejnera i da se otpad redovno odvozi, ali da problem sa fekalijama nije riješen.

Međutim, u izjašnjenju Zaštitniku, Opština se nije izjasnila u odnosu na navode o izlivenim fekalijama, niti šta je ili šta planira da preduzme u cilju saniranja problema.

”Neregulisan kanalizacioni sistem umnogome remeti svakodnevan život mještana naselja Riversajd, stvara izvor neprijatnih mirisa i različitih zaraza, što ga, de fakto, ne čini poželjnim, uslovnim i bezbjednim mjestom za život i stanovanje. Nepreduzimanjem neophodnih aktivnosti na sanaciji problema Opština i Vodovod i kanalizacija propustili su da zaštite mještane naselja od potencijalne zaraze usljed izlivenih fekalija i obezbijede minimum uslova sa dostojanstven život, čime su narušili suštinu prava na uživanje privatnog i porodičnog života, odnosno doma, zagarantovanog članom 40 Ustava i članom 8 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda”, navodi se u mišljenju Dobardžićeve.

Dala je preporuku da bez odlaganja obiđu naselje kako bi identifikovali problem koji je prouzrokovao izlijevanje fekalija i preduzmu sve neophodne mjere i radnje na sanaciji i održavanju sistema.

Mediji su proteklih dana javljali da su obilne padavine stvorile probleme u naselju.

Izvor: Vijesti

Comments are closed.