Upornost koja se isplatila

DSCF0655-min

Violeta Hajrizaj: Na fakultetu se ne osjećam kao manjina

,,Mnogo mi se pitanja motalo po glavi tog prvog dana fakulteta, hoću li se uklopiti sa kolegama, hoću li uspjeti kvalitetno da pratim nastavu i razumijem predmete,..."

Violeta Hajrizaj, poslije tri neuspjela pokušaja da se upiše na fakultet, ove studijske godine je postala redovni student na Fakultetu za državne i evropske studije (FDES).

Ona je dva puta odbijena na Fakultetu političkih nauka, a jednom na Filozofskom fakultetu zbog ,,neadekvatne diplome i neprimjenjivanja principa afirmativne akcije”

Sada je dobila stipendiju FDES i mogućnost da studira besplatno, uzevši u obzir da je riječ o privatnoj obrazovnoj ustanovi.

,,Bila sam u nedoumici da li da prihvatim ili ne jer je to nešto u čemu se još nisam oprobala u praksi u odnosu na novinarstvo. Ipak sam odlučila da prihvatim jer sam smatrala da poslije tri ,,izgubljene godine“ ne bih trebala da propustim šansu“, priča Violeta za RomaNet.

I iako bi novinarstvo bilo njen prvi poziv, Violeta kaže da je veoma zadovoljna ovim fakultetom i da se još prvog dana, uprkos strahovima, lako uklopila.

,,Mnogo mi se pitanja motalo po glavi tog prvog dana fakulteta, hoću li se uklopiti sa kolegama, hoću li uspjeti kvalitetno da pratim nastavu i razumijem predmete,… Ono što me je iznenadilo jeste da sam se odmah osjetila prihvaćeno i da nisam manjina“, govori nam ona.

Violetini strahovi su možda bili iracionalni ali su opravdani.

,,Plašila sam se studiranja na početku, jer sam, ne svojom voljom napravila trogodišnju pauzu“, priča ona i dodaje da se vremenom navikava da mora svakodnevno da uči, iako joj pada malo teže.

Čini joj se da joj ovaj fakultet nudi raznovrsnost oblasti o kojima uči i da će je dobro pripremiti za ono čime će se baviti kroz život.

Kaže da ima podršku porodice, kolega, prijatelja, ali joj je ,,najbitnije to što sama želi da se obrazuje i pogura samu sebe da postigne svoj cilj“.

,,Uopšte nemam osjećaj da sam manjina. Do sada nije bilo nekih velikih negativnih iskustava i nadam se da se neću susresti sa time“, priča ona o svom iskustvu, a u zajednici kaže da je odavno prihvaćena kao aktivistkinja i pozitivan primjer.

Žao joj je što mladim Romima koji žele da se školuju ne pruža dovoljno prilika niti dovoljno podrške, već ih institucije sistema dodatno demotivišu.

,,Da ove godine nisam dobila ovu priliku, vjerovatno bih odustala potpuno od fakulteta, a čak više nemam ni istu želju za novinarstvom kao što sam imala“, zaključuje Hajrizaj.

Comments are closed.