Nova M

nova mm-min

(VIDEO) Beriša: Skupština je zatvorila vrata romskoj zajednici

Trenutno ne postoji zakonski osnov za mogućnost političke paticipacije, što je, kako navodi, diskriminatorno.

Elvis Beriša, izvršni direktor NVO Romska organizacija mladih ,,Koračajte sa nama – Phiren Amenca”, za Novu M komentarisao je trenutni položaj Roma u Crnoj Gori.

,,Skupština je zatvorila vrata romskoj zajednici. Sve do onog momenta dok se ne usvoji Zakon o  izboru odbornika i poslanika sa izmjenama da se trenutni član 94 u Zakonu o izboru odbornika i poslanika izmijeni na način da on pruži mogućnost romskoj zajednici i omogući uslov da se ona aktivno bavi političkom reprezentacijom onda možemo govoriti o nekim drugim nedostacima ili izazovima”, kaže Beriša za Novu M.

Dodaje da se tek onda može preispitivati postojanje kadra ili partija, ali da trenutno ne postoji zakonski osnov za mogućnost političke paticipacije, što je, kako navodi, diskriminatorno.

,,Mi smo romsku partiju vidjeli kao partiju koja treba, može i hoće da nas zaštiti. Međutim na lokalnim izborima u Podgorici vidjeli smo da to nije slučaj i sada koristimo situaciju da ukazujemo na važnost da se takva praksa promijeni. Koliko je to moguće s obzirom na to da su više godina imali upliv, i da je čak prema javnim izjavama nekih predstavnika romske političke partije sam pripadnik glavnog odbora DPS-a pružio podršku  za osnivanje romske partije, mi odmah tu možemo da vidimo odsustvo nezavisnosti donošenja odluka i generalno funkcionisanja romske partije što nije dobro, jer na taj način smo mi u stvari svjesni da mi kao zajednica ne možemo sami da donosimo odluke o nama nego uvijek mora neko drugi”, kaže Beriša.

Misli da se u posljednje vrijeme o diskriminaciji romske zajednice više govori, što je rezultiralo time da neki slučajevi nisu promakli oku javnosti.

,,Uspjeli smo da kroz organizaciju od 2019. godine pitanje anticiganizma, tog fenomena kao pojave, na neki način približimo, iako ne još uvijek dovoljno, javnosti, posebno onima koji treba da rade na suzbijanju anticiganizma a to su institucije sistema prije svega” , govori Beriša.

Kada je riječ o glavnim problemima romske zajednice, tvrdi da kada bi se riješilo stambeno pitanje i nezaposlenost, da bi se situacija mogla razvijati samo na bolje.

Izvor: Nova M

Comments are closed.