ROMI I MEDIJI U CRNOJ GORI

foto RomaNet

VIDEO: U Podgorici predstavljen prvi romski portal RomaNet

Kroz projekat smo osnažili troje mladih iz romske zajednice da se bave novinarstvom. Oni su prošli obuku novinarstva od tri mjeseca nakon čega su od septembra ove godine započeli svoj profesionalni angažman na portal RomaNet”, objasnio je izvršni direktor NVO Phiren Amenca, Elvis Beriša

Romska organizacija mladih „Koračajte sa nama – Phiren Amenca“ danas je u EU info centru održala konferenciju povodom predstavljaja projekta “Od Roma za Rome – medijska promocija prava Roma” koji je finansijski podržan od strane organizacije European Endowment for Democracy, a u okviru kojeg je redizajniran i osnažen prvi romski portal RomaNet.

Na konferenciji su predstavljeni očekivani rezultati projekta, kao i dosadašnje projektne aktivnosti koje su realizovane.

“Projekat je započeo u martu ove godine. Kroz projekat smo osnažili troje mladih iz romske zajednice da se bave novinarstvom. Oni su prošli obuku novinarstva od tri mjeseca nakon čega su od septembra ove godine započeli svoj profesionalni angažman na portal RomaNet”, objasnio je Elvis Beriša, izvršni direktor NVO Phiren Amenca i dodao da su kroz projekat obezbjedili potrebnu opremu za kreiranje video sadržaja istučući da novinari nastoje da kreiraju multimedijalne sadržaje.

Elvis Beriša - Izvršni direktor Romske organizacije mladih ,,Koračajte sa nama - Phiren Amenca" (foto: Enis Eminović)

Elvis Beriša – Izvršni direktor Romske organizacije mladih ,,Koračajte sa nama – Phiren Amenca” (foto: Enis Eminović)

Beriša je na konfrenciji kazao da je RomaNet prvi romski medij koji svakodnevno proizvodi i objavljuje sadržaje poput kratke vijesti, ali i druge veće istraživačke priče iz romske zajednice. Na portalu poseban fokus se daje, kaže Beriša, promovisanju pozitivnih primjera iz romske zajednice koji se obrazuju ili su uspješni u svojim svakodnevnim poslovima.

Serđan Baftijari, novinar na portalu RomaNet kaže da je posebno ponosan što je kroz dosadašnji rad na portalu imao mogućnost da prikaže drugačiji ugao mjesta iz kojeg dolazi, a koji u javnost važi za kvart u kome “stranci” nijesu dobrodošli.

“Neusklađenost fotografija sa temom kada se piše o Romima je veoma čest slučaj. Tako recimo, kada god se govori o Romima imamo priliku da vidimo inserte i fotografije iz arhive medija, a koji se odnose samo na kamp Konik gdje su djeca bosa ili polugola. Ponosan sam što sam kroz moju reportažu uspio da prikažem život mladih Roma koji žive na Koniku, gdje oni izlaze i šta rade u slobodno vrijeme”, objasnio je Baftijari i dodao da je podjednako ponosan i na intervju koji je radio sa jednim od najuspješnijih romskih preduzetnika u Crnoj Gori jer, kako kaže, to je ustvari ono što danas nedostaje crnogorskim medijima.

Serđan Baftijari - novinar Portala RomaNet (Foto: Enis Eminović)

Serđan Baftijari – novinar Portala RomaNet (Foto: Enis Eminović)

Baftijari je takođe predstavio rezultate istraživanja o inkluziji mladih Roma u Crnoj Gori u okviru kojeg je posvećen i dio oko percepcije mladih Roma o medijima. Istraživanje je rađeno u pet opština na uzorku od 150 mladih Roma i Romkinja.

“Svaki šesti ispitanik uopšte nema povjerenje u medije u Crnoj Gori, dok oko 53% uglavnom imaju povjerenje. Dosta zabrinjavajući podatak je da svaki 6 ispitanik uopšte ne prati nijedan crnogorski medij”, objasnio je Baftijari i dodao da mladi koji žele da dođu do željene informacije njih  37% ispitanika to rade preko društvenih mreža, putem televizije 38%, dok preko radia i štampanih medija mnogo manje.

RomaNet, prvi romski portal

Poseban fokus konferencije bio je na predstavljanju portala RomaNet koji je pokrenut od septembra ove godine.

RomaNet je prvi romski portal u Crnoj Gori koji je pokrenut od strane obrazovanih Roma i Romkinja sa ciljem da objektivno i tačno informiše o svakodnevnim dešavanjima u zemlji i svijetu o najznačajnijim temama sa posebnim fokusom u sferi života romske zajednice”, kazala je Violeta Hajrizaj, novinarka portala RomaNet.

Violeta Hajrizaj – novinarka portala RomaNet (foto: Enis Eminović)

Violeta Hajrizaj – novinarka portala RomaNet (foto: Enis Eminović)

Redakcija portala RomaNet će osim na crnogorskom jeziku najznačajnije objavljene sadržaje prevoditi i objaviti i na romskom jeziku.  Takođe će se promovisati i pozitivne primjere iz romske zajednice kroz rubriku “Putokaz” sa ciljem da se utiče na suzbijanje predrasuda i stereotipa o ovoj zajednici.

“Problemi sa kojima se romska zajednica svakodnevno suočava sada su značajno vidljiviji. Portal RomaNet je u prvoj sedmici rada ukazao na nedostatak “ležećih policajaca” u romskom naselju i nakon deset dana, taj nedostatak je riješen i ovo je za našu redakciju bio prvi rezultat koji smo ostvarili, ali i veliki vjetar u leđa da nastavimo dalje”, istakla je Hajrizijeva.

Comments are closed.