123-min

VIDEO: Izučavanje romske kulture potrebno je institucionalizovati

Prvi modul kursa Romologija pod nazivom ,,Identitet Roma i dileme identiteta“ održan je u podgoričkoj gimnaziji i trajao je 14 dana.

Kurs organizuje Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, Ministarstvo prosvjete, Institut za strane jezike i Gimnazija ,,Slobodan Škerović”.

Po završetku kursa, polaznici dobijaju sertifikate koje mogu koristiti kao budući edukatori.

Učesnici su nam kazali da je prvobitni motiv za prijavu izučavanje romske kulture, u najširem smislu te riječi, na formalniji način.

Senad Sejdović je rekao da iako se i dalje služi romskim jezikom primjetio je da više ne razmišlja na romskom, što je kako je kazao ,,cijena integracije“.

Anita Beriša nam je kazala da joj se desi nekada da ne može da pronađe pravu riječ na romskom u svakodnevnoj komunikaciji.

Upravo poteškoće koje ljudi iz romske zajednice imaju u svakodnevnom korišćenju romskog jezika ukazuju na potrebu da se on izučava u obrazovnim ustanovama.

Već je bilo pomena o uvođenju romskog jezika u sistem obrazovanja, 2019. godine, a i dalje se čeka realizacija planiranog nastavnog programa.

Očuvanje manjinske kulture, treba da bude značajno i za većinsku zajednicu, a omogućavanje institucionalnog izučavanja iste prvi je korak ka tome.

Drugi modul kursa Romologija planiran je za jesen, gdje će učesnici imati priliku da dodatno prošire svoja znanja o romskoj zajednici.

Comments are closed.