JASMINA BERIŠA, ODLIČNA UČENICA I ZLATNA SAVJETNICA OMBUDSMANA

IMG_20200519_144632-min

Uspijeh pobjeđuje svaku vrstu diskriminacije

“Vršnjački sam edukator i predsjednica đačkog parlamenta u okviru moje škole. Radimo na prevenciji svakog oblika nasilja, posebno vršnjačkog. Pozitivni rezultati se pokazuju, ne samo zbog ove grupe Vršnjačkih edukatora, već zbog angažmana cjelokupne škole“, priča naša sagovornica

Jasmina Beriša je trinaestogodišnja učenica osnovne škole “Božidar Vuković Podgoričanin“. Pohađa osmi razred. Jasmina je odlična učenica, tačnije skroz odlična. Ukoliko i deveti razred završi takvim uspjehom, biće druga Romkinja dobitnica diplome Luče. Zbog toga joj je veoma drago mada bi, s druge strane, ipak  voljela da ima više odličnih Roma. Tako bi mogli podići svijest o tome da i Romi mogu biti uspiješni i na višim pozicijama. “Vrijeme je da se probudimo”, kaže Jasmina dok gleda u svoju sestru i dva brata, svi mlađi od nje.

Jasmina Beriša (Fotografija: Facebook)

Jasmina Beriša, recitovanje pjesmice na romskom jeziku na otvaranju događaja povodom 5. Novembra, Međunarodnog dana romskog jezika            (Fotografija: NVO Phiren Amenca)

Kao odlična učenica Jasmina ovih dana  više vremena provodi pred telefonom, radeći domaće zadatke. Sa druge strane, tu su i druženja sa najmilijima, sa porodicom. Trude se da vrijeme iskoriste na što kvalitetniji način, s tim da svima bude jednako zabavno. Gledanje filmova, na primjer. “Uglavnom gledamo crtane filmove, dok su prisutna moja dva mlađa brata”, govori naša sagovornica.

U ovim danima Jasmina se posvetila i čitanju knjiga, posebno na engleskom jeziku sa prevodom na crnogorskom. Želi da nauči malo opširnije engleski, jer je sigurna u to da će joj zatrebati u budućnosti. Koronavirus joj je doneo i nove stvari u životu, počela je da trenira od kuće (nikad nije zamišljala sebe u takvom izdanju). Mnogo voli da crta, tako da vrijeme provodi crtajući ovih dana, dok sa svih strana stiže preporuka #ostanidoma.

Pored toga što je odlična učenica, Jasmina je zlatna savjetnica Ombudsmana. Zlatna savjetnica je postala nakon kampa “Znam kada, kome i zašto da se obratim”, koji je organizovao Zaštitnik ljudskih prava, a na koji ju je delegirala njena  škola. Na tom kampu su učestvovali zlatni savjetnici i djeca iz 20 osnovnih škola iz đačkih parlamenata. Nakon Jasmininog zapaženog učešća na kampu, zlatni savjetnici Ombudsmana pozvali su je da se pridruži njihovoj mreži što je ona rado prihvatila. Njena uloga kao zlatne savjetnice jeste da svojim predlozima, sugestijama i stavom učestvuje u unapređenju  zaštiti dječjih prava.

Jasmina Beriša, zlatna savjetnica Ombudsmana i učenica Osnovne škole "Božidar Vuković Podgoričanin", na događaju povodom obilježavanja Međunarodnog dana djeteta sa predsjednikom države, Milom Đukanović (Fotografija: Facebook)

Jasmina Beriša, zlatna savjetnica Ombudsmana na događaju povodom obilježavanja Međunarodnog dana djeteta sa predsjednikom države, Milom Đukanović (Fotografija: Facebook)

„Vršnjački sam edukator i predsjednica đačkog parlamenta u okviru moje škole. Moram napomenuti da kao vršnjački edukator imam veliki uticaj na mlađe učenike moje škole. Mi radimo na prevenciji svakog oblika nasilja, posebno vršnjačkog. Pozitivni rezultati se pokazuju, ne samo zbog ove grupe Vršnjačkih edukatora, već zbog angažmana cjelokupne škole“, priča naša sagovornica i odgovara na naše pitanje da li je nekada bila diskriminisana? „Naravno da sam bila diskriminisana, ne želim dati bilo kakav primjer, to je ostalo i ostaće iza mene. Uvijek diskriminaciju rušim mojim uspjehom, to je ono što pobjeđuje svaku vrstu diskriminacije i što ja mogu reći na ovu, za mene, jako osetljivu temu”, kaže Jasmina za portal RomaNet.

Jasmina Beriša u razgovoru sa učenicima iz svoje škole (Fotografija: Privatna arhiva)

Jasmina Beriša na radionici sa učenicima iz svoje škole (Fotografija: Privatna arhiva)

Trenutno, mnogo joj nedostaju drugarice i drugovi iz odeljenja, jedva čeka da sve ovo prestane, da se napokon sastane sa njima i da se vrate svojim klupama, gdje su sa mnogo smjeha i zabave učili. Jasmina govori kako joj se ovo online učenje već “smučilo”. Mnogo je bolje bilo prije, u školskim klupama. „Ja se, inače,  družim sa svakim. Ne gledam na naše različitosti“, kaže ona.

Svojim vršnjacima prepručuje da uče što više. Uzor su joj njeni roditelji. „Sve ovo ne bih uspjela bez njihove podrške, truda i nesebičnog ulaganju u nju. Oni su uvijek tu kada zatreba, kao vjetar o leđa. Uvijek su tu da me saslušaju i da mi uzvrate savjet“.

 

Ovaj tekst je objavljen u okviru projekta “Upoznaj Rome i presudi”, koji je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji finansira Evropska unija (EU), a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Sadržaj ovog teksta ni na koji način ne odražava stavove Evropske unije (EU), Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), ni opštine Podgorica.

Comments are closed.