IMUNIZACIJA ROMA I EGIPĆANA U CRNOJ GORI

vakcinaa-min

Uskoro vakcinacija romske i egipćanske populacije

"Vakcinisanje romske i egipćanske populacije će se obaviti organizovano po svim gradovima u Crnoj Gori po domovima zdravlja ili punktovima koje oni odrede. Dakle, Crveni krst, Romski savjet i nevladine organizacije treba da naprave spiskove i da po jedan primerak dostave Direkciji za inkluziju Roma i Egipćana,  koja će u komunikaciji sa Ministarstvom zdravlja i domovima zdravlja organizovati poseban termin za vakcinaciju romske populacije".  

Sokolj Beganaj načelnik Direkcije za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava (MPLJMP) održao je sastanak sa generalnom direktoricom Direktorata za javno zdravlje u Ministarstvu zdravlja, Ivanom Živković na kojem je razgovarano o vakcinaciji romske i egipćanske populacije, stoji u dopisu koji je MPLJMP dostavio Romskoj organizaciji mladih “Koračajte sa nama – Phiren amenca”.

Sokolj Beganaj (Foto: Internet)

Sokolj Beganaj (Foto: Internet)

Dogovoreno je, kazao je Beganaj, da Crveni krst Crne Gore, Romski savjet zajedno sa romskim nevladinim sektorom obiđu sva romska i egipćanska naselja u Crnoj Gori i naprave spiskove lica koji žele da se dobrovoljno vakcinišu.

“Vakcinisanje romske i egipćanske populacije će se obaviti u svim gradovima u Crnoj Gori po domovima zdravlja ili punktovima koje oni odrede. Dakle, Crveni krst, Romski savjet i nevladine organizacije treba da naprave spiskove i da po jedan primerak dostave Direkciji za inkluziju Roma i Egipćana, koja će u komunikaciji sa Ministarstvom zdravlja i domovima zdravlja organizovati poseban termin za vakcinaciju romske populacije”.

Spiskove o broju lica sa imenima i prezimenima, naglasio je Beganaj, treba dostaviti najkasnije do 4. maja 2021 godine na email: sokolj.beganaj@mpa.gov.me.

Iz Direkcije za inkluziju Roma i Egipćana napominju da svako lice prilikom vakcinacije treba da ponese sa sobom zdravstvenu knjižicu ili ličnu kartu.

Ukoliko postoje lica romske i egipćanske populacije koja nemaju zdrastvenu knjižicu ili ličnu kartu, a žele da se dobrovoljno vakcinišu, napravće se posebni spiskovi I za ta lica, kazao je Beganaj.

Pripadnici romske i egipćanske populacije biće, kako je naveo Beganaj, vakcinisani sa Sputnjik, Fajzer ili kineskom vakcinom.

On je pozvao predstavnike Romskog savjeta i romskog civilnog sektora da se prvi vakcinišu i tako daju primjer svojim sunarodnicima o važnosti zaštite od korona virusa.

“Na kraju, želim Vas sve zajednički ohrabriti da zajednički djelujemo, organizujemo se i prihvatimo našu odgovornost, kako bi se priključili ovoj akciji za masovnu vakcinaciju, i u što većoj mjeri zaštitili zdravlje naših sugrađana romske i egipćanske zajednice”, poručio je Beganaj.

 

Naslovna fotografija: DW

Comments are closed.