POLICIJSKA BRUTALNOST NA DJELU

fotojet-29-300x140-min

Trojica policajaca pretukli Rome u Bitoli

„Ono što smo upravo saznali od žrtava je da su, pored uličnih batina, zadržani u policijskoj stanici do 5 sati ujutro, a tamo su i maltretirani i pretučeni“, rekao je Shakiri za Sloboden Pecat.

Snimak policijskog brutalnog pretučanja Roma se brzo širi na društvenim mrežama. Video je juče objavljen, ali prema AVAJA-i, građanskoj inicijativi čiji je cilj da artikuliše i promoviše interese Roma, video je napravljen pre tri dana u Bitolju.

U intervjuu za Sloboden Pecat, Elvis Shakiri iz civilne inicijative AVAJA tvrdi da su, iako video prikazuje jednu osobu, policajci pretukli tri osobe.

Prema riječima Shakirija, incident se dogodio u utorak, kada su trojica Roma doživjela saobraćajnu nesreću i udarila u betonski zid. U neposrednoj blizini nesreće nalazila se saobraćajna policija, koja je, prema riječima Shakirija, bez razloga izvela ljude iz automobila i počela da ih brutalno tuče.

Otac i sin zadobili su teš„Ono što smo upravo saznali od žrtava je da su, pored uličnih pretučanja, zadržani u policijskoj stanici do 5 sati ujutro, a tamo su i maltretirani i pretučeni“, rekao je Shakiri za Sloboden Pecat.ke povrijede nakon što su ih policajci, pripadnici saobraćajne policije pretukli. Jedna osoba ima ispucanu arkadu, druga unutrašnje krvari, ne mogu da stoje na nogama. Još uvijek nije sigurno u kakvom je stanju treća osoba.

„Ono što smo upravo saznali od žrtava je da su, pored uličnih batina, zadržani u policijskoj stanici do 5 sati ujutro, a tamo su i maltretirani i pretučeni“, rekao je Shakiri za Sloboden Pecat.

,,Ovo je još jedan dokaz diskriminacije s kojom se Romi suočavaju u društvu”, rekao je Shakiri i najavio da organizacija ovde neće odustati, odnosno da će pravdu tražiti do kraja jer ovo nije ni prvi, a verovatno ni poslednji takav slučaj.

,,Podnjećemo žalbu Sektoru za unutrašnju kontrolu pri Ministarstvu unutrašnjih poslova radi pokretanja postupka protiv policajaca, a obratićemo se i Ombudsmanu”, rekao je.

Shakiri takođe tvrdi da su ljudi otišli ​​u bitoljsku bolnicu gdje su tražili hitnu pomoć, ali nisu dobili odgovarajuću dokumentaciju za povrijede od incidenta.

Free Press zatražio je izjavu dr Biljane Gagacovske, direktorke JZZ Kliničke bolnice Bitolj, koja je rekla da do sada nije obavještena o ovom slučaju, kao i da od pacijenata nije stigla nijedna žalba na mogući incident.

,,Iskreno, ovo je prvi put da se čujem za vas, nisam obavješten o ovom incidentu. U bitoljskoj bolnici se pregleda svaki pacijent kome je potrebna pomoć, bez obzira odakle potiče i koje nacionalnosti pripada, nakon čega se daje odgovarajuća dokumentacija. Svi pacijenti su pravilno zbrinuti i liječeni. Biće mi potrebni podaci, imena pacijenata da bih mogla da provijerim šta se zaista dogodilo, jer ovako, sve ostalo su spekulacije”, rekla je Gagacovska, napominjući da čak ni služba koja radi na pritužbama pacijenata, nije prijavila ništa o takvom slučaju.

,,Često se dogodi da me zovu zbog prigovora, nakon čega odmah istražujemo šta se zaista dogodilo. Apelujem na zainteresovane da prijave da li su se suočili sa diskriminacijom. Dajte im moj broj da prijave!”, kaže direktorica bitoljske bolnice.

Ministarstvo unutrašnjih poslova u izjavi za Free Press kaže: “Povodom video materijala koji je objavljen 24.09.2020 na društvenim mrežama, a koji prikazuje nezakonito i neprofesionalno ponašanje policajaca, obavještavamo vas da je Odeljenje za unutrašnju kontrolu, krivične istrage i profesionalne standarde pri Ministarstvu unutrašnjih poslova je već utvrdio identitet učesnika u događaju i preduzima mjere i aktivnosti da se slučaj potpuno razjasni, nakon čega će javnost biti pravilno obavještena”.

Helsinški komitet za ljudska prava takođe je reagovao na incident saopštenjem za štampu: ,,Snimci pokazuju da su neprofesionalni stav, policijska brutalnost i samovolja u ophođenju sa Romima i drugim kategorijama siromašnih i marginalizovanih građana i dalje uobičajena policijska praksa”.

Helsinski komnitet za ljudska prava oštro osuđuje ovakvo ponašanje.

,,Najoštrije osuđujemo ovakvo ponašanje policajaca i zbog toga ćemo podnjeti žalbu specijalizovanom odjeljenju za krivično gonjenje zločina koji su počinila lica sa policijskim ovlašćenjima pri Osnovnom javnom tužilaštvu za gonjenje organizovanog kriminala i korupcije. Žalbom ćemo tražiti da se istraže sve okolnosti, pribave dokazi i pokrene sudski postupak radi utvrđivanja krivične odgovornosti. Pored toga, od Odeljenja za unutrašnju kontrolu u Ministarstvu unutrašnjih poslova zahtjevaćemo najstrožu disciplinsku odgovornost za uključenje policijske službenike i pokretanje krivičnog postupka”.

Ovaj komitet izražava veliku zabrinutost zbog brutalnosti policije prema romskoj zajednici.

,,Ovom prilikom izražavamo veliku zabrinutost zbog učestalosti policijske brutalnosti prema romskoj zajednici. Incident u Bitolju se dogodio samo tri mjeseca nakon policijske brutalnosti nad beskućnicima Romima koji žive ispod železničke stanice u Skoplju. Romi se u zemlji svakodnevno suočavaju sa sistemskom diskriminacijom u gotovo svim socijalnim sferama, uz kontinuirane poteškoće u ostvarivanju svojih prava u svim oblastima, a sve se to ogleda u odnosu policije prema tim ljudima”.

Policija mora sankcionisati brutalne članove svojih redova i osigurati da se građani osjećaju zaštićeni od strane policijskih službenika. Takav tretman ranjivih grupa građana, koji su dugi niz godina u prošlosti bili žrtve policijskog nasilja, mučenja i ponižavajućeg postupanja, neće vratiti povjerenje u policiju. Naprotiv, takvo ponašanje dodatno doprinosi da se građani osjećaju ugroženo i uplašeno.

Gledajte video zapis:

Izvor

Comments are closed.