POLUMATURANTI  OŠ„BOŽIDAR VUKOVIĆ PODGORIČANIN PROSLAVILI ZAVRŠETAK OSNOVNE ŠKOLE
106006443_1204790079853549_8872400588018982056_o

Svečanost za sve

Uz pomoć Helpa priliku da prisustvuju  svečanosti dobilo je i  28 polumaturanata, pripadnika romske i egipćanske populacije.

Polumaturanti OŠ “Božidar Vuković Podgoričanin” proslavili su, u ponedjeljak 22. juna,  uspješan završetak osnovnog obrazovanja.  Svečanosti koja  je održana u Sportskom centru Morača, prisustvovalo je 70 učenika i njihovi nastavnici. Uz pomoć njemačke organizacije Help i NVO Phiren Amenca priliku da prisustvuju toj svečanosti i provesele se sa drugovima i drugaricama iz školskih klupa dobilo je i 28 polumaturanata, pripadnika romske i egipćanske populacije. 

Za njih 28 pokriveni su troškovi svečane večere i proslave u okviru projekta “Civilno društvo u akciji promocije i zaštite prava Roma i Egipćana u Crnoj Gori”, koji  finansira Evropska unija a realizuju ga njemačka organizacija Help u partnerstvu sa NVO „Koračajte sa nama – Phiren Amenca“.

„Projekat “Civilno društvo u akciji promocije i zaštite prava Roma i Egipćana u Crnoj Gori” stavlja akcenat na pomoć  mladima i ženama iz romske i egipćanske populacije. U okviru brojnih aktivnosti koje preduzimamo u okviru projekta i ova akcija nam se učinila kao jedan konkretan vid podrške inkluziji i pomoći na osnaživanju mladih”, kazala je portal RomaNet predstavnica Help-a, Biljana Jovičević.

Ni direktorica osnovne škole “Božidar Vuković Podgoričanin”, Ljubinka Nedić ne krije zadovoljstvo  što je 28 učenika romske i egipćanske populacije  ove godine pohađalo i završilo deveti razred.

„Pošto smo mi škola koju pohađa najveći broj romske i egipćanske djece u Crnoj Gori s pravom možemo reći da smo inkluzivna škola, jer naši učenici odavde nose sve vrijednosti na kojima savremeno društvo insistira: saradnju, toleranciju, poštovanje različitosti i timski rad”, kaže Nedićeva.

“Posebno smo ponosni na sve njih jer su bili velika pomoć i oslanac  svojoj mlađoj braći i sestrama tokom nastave na daljinu”, zaključuje Nedić.

Ni učenice ove škole ne kriju svoju radost na veče polumature.

“Bilo mi je fino, bila sam ponosna na sebe jer sam jedna od Romkinja koja je osnovnu školu završila sa vrlodobrim uspijehom. Moja porodica je jako ponosna na mene i to mi mnogo znaći”, dodaje Sonita Gaši sada već bivša učenica OŠ “Božidar Vuković Podgoričanin”.

Sonita Gaši, polumaturantkinja (Fotografija: Privatna arhiva)

Sonita Gaši, polumaturantkinja (Fotografija: Privatna arhiva)

Semrana Džemaili, polumaturantkinja

Semrana Džemaili, polumaturantkinja

 

 

 

Semrana Džemaili takođe ne krije svoje oduševljenje. “Bilo mi je stvarno prelijepo, svi smo se veselili, svi smo bili srećni. Svi smo igrali i plesali sve dok se nije  završilo i osjećam se ponosno što sam dospjela do ovdje”, priča Semrana za RomaNet uz osmijeh i radost.

 

 

 

 

 

 

 

Fotografije: Help – Hilfe zur Selbsthilfe

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *