ROMI U BIJELOM POLJU

Sanja Selimović

SANJA SELIMOVIĆ: ,,Naselje Rakonje nije bezbjedno za život“

Problemi sa kojima se Romi u Bijelom Polju susrijeću su mnogobrojni. Problem na koji se Romi najviše žale je, kaže Sanja, diskriminacija u zapošljavanju.

Tik uz magistralu, i iza metalne ograde koja sprječava normalan pristup domu, u bjelopoljskom naselju Rakonje nevoljno živi 26 romskih porodica. Dugogodišnji problem dodatno je produbila rekonstrukcija obližnjeg puta 2019. godine zbog čega su se stvorili problemi i sa kanalizacijom. 

Sanja Selimović, medijatorka za zapošljavanje u Zavodu za zapošljavanje Bijelo Polje i Berane kazala je za portal RomaNet da život Roma u naselju Rakonje nije bezbjedan i da su se dešavale i nezgode zbog kojih se sve više Roma odlučuje na iseljavanje ne samo iz Bjelog Polja već odlaze potpuno iz Crne Gore. 

Sanja je gostujući na podkastu „Ternengo avazi“, govorila i o poziciji medijatora u zapošljavanju i socijalnoj zaštiti te ukazala na važnost sistematizovanja ovih pozicija od strane države. 

„Romska zajednica koristi naše usluge u velikoj mjeri. Dešava se da dolaze kod mene i kući, i naravno, stalno im stojim na raspolaganju“, objašnjava Sanja i dodaje da u toku svog radnog vremena, osim što pomaže romskoj zajednici, pomaže i većinskoj, bez obzira  što njene radne dužnosti to ne predviđaju. 

Pozicija saradnika za oblast zapošljavanje, socijalnu zaštitu i zdravstvo, takozvanih medijatora, još uvijek nijesu u potpunosti sistematizovani u institucijama. Miistarstvo rada i socijalnog staranja i Ministarstvo zdravlja treba pod hitno da sistematizuju radna mjesta za medijatore koji su u dosadašnjem radu dali ozbiljne rezultate. 

Sanja apeluje na Ministarstvo zdravlja da hitno zaposle pripadnike romske zajednice kao medijatore u zdravstvu u Bijelom Polju jer, kako kaže, primjetila je da se Romi i Romkinje često ne snalaze najbolje u zdravstvenim ustanovama zbog jezičke barijere.

DISKRIMININACIJA PRILIKOM ZAPOŠLJAVANJA NAJVEĆI PROBLEM

Problemi sa kojima se Romi u Bijelom Polju susrijeću su mnogobrojni. Problem na koji se Romi najviše žale je, kaže Sanja, diskriminacija u zapošljavanju. Kao razlog navodi da se dešava često da joj se pripadnici romske zajednice obraćaju za pomoć u pronalaženju slobodnog radnog mjesta. 

,,Poslodavac se dogovori preko telefona, sve je super, ali kad ode na dogovoreni termin, nema ništa.  Nažalost, boja kože je način na koji se zaposleni bira…“, objašnjava Sanja.

Cijeli razgovor pogledajte na podkastu „Ternengo avazi“.

 

Comments are closed.