BAR, NASELJE SOKOLANA

Zumrita-Nerda-04 (1)

Nikolić osuđen na 12 godina zatvora za ubistvo trudne supruge, maksimalna kazna za djelo nasilje 

Podsjetimo, Dalibor Nikolić se optužnicom Višeg državnog tužilaštva u Podgorici teretio za svirepo ubistvo trudne nevjenčane supruge Zumrite Nerde (27).

Daliboru Nikoliću jutros je u Višem sudu u Podgorici izrečena kazna zatvora u trajanju od 12 godina, za krivično djelo nasilje u porodici i porodičnoj zajednici, u slučaju smrti Baranke Zumrite Nerde (27), u januaru prošle godine, u barskom naselju Sokolana. Nikolić je oglašen krivim za krivično djelo nasilje u porodici, za koje je zakonom predviđena kazna u trajanju od 3 do maksimalno 12 godina zatvora.

Tužilaštvo je, podsjetimo, tražilo maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina za Nikolića, dok je njegova odbrana predlagala blažu kaznu. U presudi je navedeno da Nikolić nije mogao biti optužen za krivično djelo teško ubistvo, jer nije moglo biti utvrđeno da je postojao umišljaj.

Sud nije mogao utvrditi da se radi o teškom ubistvu, s obzirom da nije mogao da utvrdi da je postojao umišljaj. Optuženi je više godina vršio psihičko i fizičko nasilje, što svjedoči da nije postojao umišljaj da je ubije, već da je u kontinuitetu psihički i fizički zlostavlja. Za nasilje u porodici predviđena je zatvorska kazna u trajanju od 3 do 12 godina„, navedeno je u presudi, uz podsjećanje da je oštećena u trenutku kada je nastupila smrt bila u drugom stanju, te da je optuženi iskazao surovost nanoseći fizičke lakše i teže tjelesne povrede oštećenoj i ostavivši troje maloljetne djece bez majke.

Protiv presude strane mogu podnijeti žalbu Apelacionom sudu u roku od 15 dana.

Branilac okrivljenog Nikolića, advokat Andrej Adžić kazao je za Primorski portal nakon izricanja presude u Višem sudu da je jasno da pravna kvalifikacija koju zastupa državni tužilac postupkom ne odgovara činjeničnom stanju, te da smatra da je sud sve okolnosti cijenio na pravilan i relevantan način.

„Sud je uvrdio da se radi o nasilju u porodici i porodičnoj zajednici, koje je rezultiralo smrću. Sudija je pravilno primijenio materijalno pravo i izrekao maksimalnu kaznu zatvora za ovo krivično djelo, u trajanju od 12 godina“, kazao je Adžić.

On je dodao i da ono što se sada postavlja kao pitanje je zašto je neko predvidio da ostaje tolika kazna zatvora za člana porodice koji usljed nasilja u porodici premine.

Podsjetimo, Dalibor Nikolić se optužnicom Višeg državnog tužilaštva u Podgorici teretio za svirepo ubistvo trudne nevjenčane supruge Zumrite Nerde (27). Ona je od posljedica lakih i teških tjelesnih povreda koje je joj je Nikolić nanio toko 15. i 16. januara prošle godine, preminula 21. januara u Kliničkom centru Crne Gore. Nikolić je, prema navodima iz optužnice, tokom 15. i 16. januara prošle godine osam sati tukao svoju nevjenčanu suprugu. On je od 22 sata do šest sati narednog dana tukao trudnu suprugu nakon svađe dok se troje njihove maloljetne djece (od deset, osam i četiri godine) nalazilo u porodičnoj kući.

Poslije osam sati batinjanja Zumrita je ležala u krevetu i nije se odazvala na nekoliko poziva Nikolića da im skuva kafu. Nešto kasnije je ipak došla do kuhinje i ponudila da ona skuva kafu, što je razbjesnilo Nikolića. Nakon što se nije sklonila, kako joj je rekao, Nikolić je suprugu udario pesnicom u dio lica ispod desnog oka. Zimrita je od ovog udarca izgubila svijest usljed izliva krvi u mozak i pala na tlo.

Došlo do posljedičnog naglog prekomjernog savijanja glave unazad i kidanja mostnih vena, a potom nakupljanja krvi u prostor između tvrde i meke moždane ovojnice i pritiska izlivenom krvlju na mozak”, precizirano je u optužnici.

Naselje Sokolana u Baru

Naselje Sokolana u Baru

U optužnici se navodi da je Nerda primila više desetina udaraca pesnicama i improvizovanom bejzbol palicom, a ljekari su joj u bolnici konstatovali pet teških tjelesnih povreda i 11 lakših, među kojima su i prelomi kostiju na rukama i na nozi.

 

 

IZVOR: Pomorski.me

Comments are closed.