ELVIS BERIŠA, IZVRŠNI DIREKTOR NVO KORAČAJTE SA NAMA – PHIREN AMENCA NA TV VIJESTI

elvis

Romi i Egipćani u strahu od COVID19

Da ne bismo ponovo čekali da dođe do infekcije, apelujem na institucije da pokušamo to da spriječimo. Mi smo ranije, u dva navrata, Vladi Crne Gore i Nacionalnom koordinacionom tjelu (NKT) dostavili predlog mjera koje bi trebale preduzeti. 

U Bojama jutra TV Vijesti danas je (četvrtak 9. jul) gostovao Elvis Beriša, izvršni direktor NVO “Koračajte sa nama – Phiren amenca”. Beriša je govorio o problemima sa kojima se tokom epidemije koronavirusa suočavaju Romi i Egipćani koji žive u podgoričkim naseljima Konik i Vrela ribnička u kojima živi najveći broj Roma i Egipćana u Crnoj Gori. 

U tim naseljima trenutno nema registrovanih pacijenata zaraženih korona virusom, saopštio je Beriša, ali nema ni bilo kakvih mjera u cilju zaštite od virusa. „Brine to što su u ljudi u strahu“, rekao je Beriša, „dodatno ih zabrinjava to što primjećuju da se na njih ne obraća pažnja, pošto im u ovom momentu ni jedna organizacija, ni jedna institucija ne nude i ne pružaju nikakvu vrstu podrške ili pomoći“.

Suvišno je govoriti o tome koliko je romska i egipćanska zajednica izložena opasnosti od raznih epidemija zbog loših uslova u kojima živi veliki broj pripadnika te populacije, smatra Beriša naglašavajući kako veliko broj porodica živi od sakupljanja sekundarnih sirovina, i da je sve više njih koji strahuju od novih zabrana i ograničenja koje bi ih spriječile da prehrane porodicu. 

„U samoj zajednici taj strah raste iz dana u dan – kao što raste broj inficiranih u Crnoj Gori, a sa druge strane sve je manje i manje pažnje koja se obraća pripadnicima romske i egipćanske populacije“. On je podsjetio kako su i u prvom talasu epidemije, podjela informativnih flajera na romskom jeziku počela tek onda kada je identifikovan prvi slučaj zaraze u novoizgrađenim stambenim jedinicama za raseljenu populaciju na Vrelima ribničkim.  

Beriša apeluje na institucije: „Da ne bismo ponovo čekali da dođe do infekcije, apelujem na institucije da pokušamo to da spriječimo. Mi smo ranije, u dva navrata, Vladi Crne Gore i Nacionalnom koordinacionom tjelu (NKT) dostavili predlog mjera koje bi trebale preduzeti. Suvišno je govoriti o tome i ponavljati iste probleme. Godinama unazad čini mi se da radimo u pogrešnom pravcu – kako država tako i donatori“.

Beriša je, konačno, podsjetio kako brojni Romi i Egipćani još uvijek nemaju riješen pravni status. „A živimo u doba kada se, bukvalno, ni jedno pravo ne može ostvariti bez regulisanog pravnog statusa“. 

U videu saznajte više o tome.

 

 

Comments are closed.