elvis-berisa

Rasizam počinje u porodici, a preko institucija se jača

Institucije su suviše nezainteresovane i blage u reakciji na slučajeve rasizma, ocijenio je za Gradski portal izvršni direktor nevladine organizacije (NVO) Phiren amenca, Elvis Beriša komentarišići postupanje starijeg bračnog para koji je prije nekoliko dana u šoping molu Delta city vrijeđao, ismijavao i maltretirao djecu isključivo zbog njihove boje kože.

Nadležni organi bi, smatra, trebali brzo procesuirati i adekvatno sankcionisati počinioce.

“Sankcionisanjem počinilaca ovog gnusnog čina nadležni bi poslali poruku svima koji slično misle da to ne mogu nekažnjeno raditi.  U ovom slučaju riječ je o djeci afričkog porijekla, a incident samo potvrđuje da smo društvo koje ima problem sa rasizmom”, istakao je Beriša.

Osim romske, napominje, sa rasizmom se suočavaju i druge zajednice koje se razlikuju po boji kože od većinske populacije.

“Problem rasizma nastaje najprije u porodici i naslijeđenim obrascima ponašanja i pogleda na svijet. Kasnije tokom školovanja se ne vodi računa o vaspitavanju i djeca se ne uče da prihvataju drugačije od sebe. Izvještavanje medija takođe često ima prizvuk rasizma”,kazao je Beriša.

Osim medija, dodaje, najveću odgovornost snosi politička elita koja često doprinosi stvaranju etničkih predrasuda.

“Naše društvo deklarativno je usvojilo zakone i međunarodne standarde  koji sprečavaju i sankcionišu rasizam.  S druge strane, čini mi se da još uvijek nijesmo uspjeli da se izborimo sa tom pojavom. Dolazim iz zajednice koja se vjekovima suočava sa rasizmom i progonom zbog svoje boje kože. Nažalost i danas još uvijek imamo razloga da budemo zabrinuti jer je rasizam prema Romima i dalje prisutan”,napominje Beriša.

Ova nevladina organizacija nedavno je pokrenula priču o anticiganizmu kao specifičnom vidu rasizma prema Romima sa motivom da se toj pojavi stane na kraj.

“Živimo u društvu u kojem se Romi posmatraju i doživljavaju kao građani drugog reda. Istraživanja pokazuju da građani imaju najveću etničku distancu upravo prema Romima i da ih ne žele u svom okruženju. Romi su suočeni i sa govorom mržnje i etiketiranjem. U prethodnom periodu nije se puno postiglo na suzbijanju negativnog odnosa prema Romima, a institucije su suviše nezainteresovane i blage u reakciji na slučajeve rasizma”,dodaje Beriša.

Rasizam prema Romima duboko je ukorijenjen u našem društvu i predstavlja ogroman izazov u izgradnji građanskog društva u kojem su svi ravnopravni, bez obzira na razlike koje postoje, zaključuje Beriša.

 

Izvor: Gradski portal

Comments are closed.