STVARANJE EVROPSKE UNIJE I KRAJ RATA

71081-min

Proslavlja se Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom

Danas se navršava 77 godina od kapitulacije nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu. Zvanično, današnji dan označava se kao Dan pobjede nad fašizmom u svijetu.

Ovaj dan je i prekretnica u odnosima evropskih zemalja, jer je pet godina kasnije pokrenuta inicijativa za osnivanje Evropske unije (EU).

Zemlje EU i još neke evropske zemlje Dan pobjede nad fašizmom obilježile su 8. maja, dok ga Rusija i još neke zemlje slave 9. maja. Dan pobjede nad fašizmom slavi se u znak sjećanja na dan kada je nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu 1945.

Rusija 9. maja organizuje tradicionalnu vojnu paradu na Crvenom trgu u Moskvi, na kojoj prikazuje vojna dostignuća.

Dan Evrope je ustanovljen u znak sjećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku EU.

Deklaracija je bila predlog bivšim neprijateljima, Francuskoj i Njemačkoj, da uspostave novi oblik saradnje kako se rat u Evropi nikada ne bi ponovio.

Predlog je doveo do stvaranja Evropske zajednice za ugalj i čelik 1951. godine, preteče Evropske ekonomske zajednice, odnosno današnje EU.

Rat će ostati zapamćen po izuzetno surovom ponašanju Trećeg Rajha prema onima koje su smatrali „nižim rasama“ – Slovenima, Jevrejima, Romima, Crncima i drugima koji su proganjani i sistematski ubijani u koncetracionim logorima.

 

Izvor: Beta

Comments are closed.