VEČERAS POČINJE TAKMIČENJE ZA NAJBOLJU PJESMU STAROG KONTINENTA

Marija-Šerifović-min

Romi i Romkinje na Evroviziji

Takmičenje za najbolju pjesmu u Evropi – Evrovizija počinje večeras u Torinu. U susret prvom polufinalu, podsjetimo se koji su to izvođači romskog porijekla bili predstavnici na ovom takmičenju.

Prvi Rom koji se pojavio na Evroviziji predstavljao je Španiju davne 1974. godine. Pedro Pubil Kalaf, poznatiji kao  Peret, nastupio je sa pjesmom Canta y se feliz (Pjevaj i budi srećan), i bio devetoplasirani.

Peret, prvi romski izvođač na Evroviziji

Ovaj španski romski pjevač, gitarista i kompozitor Katalonske rumbe, nastupio je i na otvaranju Ljetnjih olimpijskih igara 1992. godine u Barseloni.

Devet godina kasnije, Španiju je predstavljala Romkinja, flamenko pjevačica, Marija Dolores Amaja Vega (Remedios Amaja), sa pjesmom Quien maneja mi barca (Ko upravlja mojim brodom), i donijela Španiji 19. mjesto u finalu.

Romska pjevačica Lidija Asanović, sa grupom Srebrna krila i pjesmom Mangupe, predstavljala je Jugoslaviju 1988. godine i ušla u top deset izvođača te godine, plasirajući se na šesto mjesto.

Lidija Asanović na Evroviziji

Duo Azucar Moreno koji je od 1984. godine rasprodao oko 12 miliona kopija svojih albuma i singlova širom svijeta – sestre Antonia i Enkansion Salazar, jedne su od najpoznatijih izvođačica na pjesmi Evrovizije, i Romkinje.

Španiji su 1990. godine obezbijedile peto mjesto na ovom takmičenju sa poznatom pjesmom Bandido (Bandit), a takmičenje se te godine održalo u Jugoslaviji.

Azucar Moreno, poznati duo iz Španije

Poljska je na svoje debitovanje na Evroviziji poslala Editu Gorniak, sa pjesmom To nie ja (Nisam ja) 1994. godine, što joj je donijelo treće mjesto na plasmanu za najbolju pjesmu Starog kontinenta. Editin otac je romskog porijekla.

Finsku je 1996. predstavljala romska pjevačica Jasmin Tatjana Anet Valentin, sa pjesmom Niin kaunis on taivas (Nebo je tako lijepo), i bila na 23. mjestu u finalu.

Još jednom je Španiju predstavljao romski izvođač Antonio Karbonel koji je izveo pjesmu Ay que deseo (Šta želim), i bio na 20. mjestu 1996. godine.

Albaniju je 2004. godine predstavljala Anjeza Šanini i sa pjesmom The image of you (Tvoja slika) bila sedmoplasirana.

Na Evroviziji su 2006. godine nastupila dva romska izvođača predstavljajući Bugarsku – Mariana PopovaLet me cry (Pusti me da plačem) i Moldaviju – Arsenium, Natalija Gordienko i Connect-RLoca (Luda). Izvođači se nijesu plasirali u finale.

Pobjednica pjesme Evrovizije 2007. godine Marija Šerifović, romkinja po majci, sa pjesmom Molitva predstavljala je Srbiju. Srbija se te godine prvi put pojavila na Evroviziji kao samostalna država.

Marija Šerifović, prva Romkinja pobjednica Evrovizije

Nekvalifikovani u finale bila su još tri romska izvođača: 2009. godine predstavnik Češke Gypsy.cz izvodeći pjesmu Aven Romale (Dođite Romi), 2012. godine predstavnica Bugarske Sofi Marinova izvodeći Love unlimited (Ljubav bez granica) i predstavnica Sjeverne Makedonije 2013. godine Esma Redžepova izvodeći sa Lozanom pjesmu Pred da se razdeni (Prije nego što izađe sunce). Dio pjesme koji je pjevala Esma je pisan i izvođen na romskom jeziku.

Mađarska je 2017. i 2019. godine poslala romskog pjevača, repera i gitaristu Joci Papai, koji je pri svom prvom pojavljivanju odnio osmo mjesto sa pjesmom Origo, dok se druge godine sa pjesmom Az en apam (Moj otac) nije kvalifikovao u finale.

 

Comments are closed.