1. SEPTEMBAR

25933_pristina-osnovnaskola-nastava-djaci-deca-cas-maske-ilustracija14092020-3-_f-min

Počela nova školska godina

Od jutros su mališani širom Crne Gore u školskim klupama. Nekima od njih će to biti novo iskustvo, a oni stariji će se nakon igre i zabave na raspustu ponovo vratiti školskim obavezama.

Ovo je druga školska godina koju prati epidemija korona virusa zbog čega će i ona biti specifična. Uslijed epidemiološke situacije došlo je do određenih promjena u realizaciji nastave, tako će časovi umjesto 45 minuta trajati pola sata, a đaci će, u skladu sa  preporukama Instituta za javno zdravlje, morati da tokom boravka u školi nose maske.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta su saopštili da će  nastavni planovi i programi biti jedinstveni i prilagođeni trajanju časova.

“Pauza između časova trajaće najmanje pet minuta, a trajanje malog i velikog odmora biće produženo u skladu sa mogućnostima škola”.

Iz resora prosvjete navode da će na ulazu u svaku školu biti obavezno mjerenje temperature i dezinfekcija ruku. Preporuka obrazovnih vlasti je da se što veći broj časova organizuje na otvorenom u skladu sa mogućnostima koje škole imaju.

Za djecu sa smetnjama u razvoju koja su onemogućena da redovno pohađaju nastavu biće, kako navode u MPNKS organizovana online nastava, a nastavni materijal će im se dostavljati na kućnu adresu.

Školskim kalendarom  za 2021/2022. godinu, predviđeno je da  nastavna godina počinje danas a završava se u petak, 10. juna 2022. godine. Na zimski raspust će učenici od 1-og do 23. janura 2022.godine,  dok će ljetnji odmor početi 11.juna i trajaće do 31.avgusta 2022.godine.

Naslovna fotografija preuzeta sa: apnews.com

Comments are closed.