OSNOVNA ŠKOLA “OKTOIH”

mp-min

Problemi koji se ponavljaju u obrazovanju romske djece

“Mi bismo više voljeli da smo upisali djecu u osnovnu školu na Koniku, ali rekli su nam da je Ministarstvo odlučilo da tako bude, da naša djeca budu u drugu školu upisana”, ističu roditelji romske djece.

Problemi sa upisom u prvi razred osnovne škole i redovnim pohađanjem nastave za romske učenike u Podgorici nastavljaju se i ove školske godine. Više roditelja iz romske populacije čija djeca pohađaju osnovnu školu “Oktoih” na Zabjelu, žalilo se našem portalu da prethodnih dana nije funkcionisao školski prevoz te da djeca nemaju ni medijatora koji bi ih odvodio u školu. Takođe, školu nijesu birali roditelji već su im, kako kažu, djecu upisali u prigradske škole jer je tako odlučilo Ministarstvo prosvjete, kulture, nauke i sporta. Zbog svega toga djeca nijesu redovno u školi od početka školske godine.

U želji da dobijemo objektivnu informaciju i obavijestimo roditelje o čemu se tačno radi kada je u pitanju izostanak školskog prevoza i medijatora obratili smo se osnovnoj školi “Oktoih” u kojoj postoji ovaj problem. Međutim, od uprave ove škole i nakon ljubaznog podsjetnika nijesmo dobili odgovore.

S druge strane, iz resornog Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta smo informisani da problema u funkcionisanju školskog prevoza nema.

“Prevoz je obezbijeđen za sve učenike. Prevoz funkcioniše za svih sedam škola jednako. Kada je medijator u pitanju, to je izazov koji će se u najhitnijem roku riješiti”, kazao je za naš portal v.d. Generalnog direktora direktorata za vaspitanje i obrazovanje pripadnika manjinskih naroda i nacionalnih zajednica Safet Kalač.

Međutim, Ismail Šota roditelj djeteta koje pohađa 4. razred osnovne škole “Oktoih”, smatra da na terenu postoji ozbiljan problem.

“Moja kćerka je samo jedan dan od početka škole išla na nastavu. Kako sam obaviješten nije bilo prevoza do škole. Kćerka mi je takođe rekla da nema medijatora za tu školu još”, kazao je Šota.

Ismail Šota, otac djeteta koji pohađa 4 razred u OŠ “Oktoih” – foto: RomaNet

On kaže da se nije nikome obraćao povodom ovog problema, ali da bi to trebalo što prije riješiti jer on nema uslova da plaća prevoz za svoju kćerku.

Da romski učenici neredovno idu u školu kazao nam je i Zumer Šalja.

“Imam dvoje djece u prvi razred u Oktoih školu. Prva tri-četiri dana funkcionisao je prevoz, ali evo već dva dana ga nema. Za medijatora ne znam ima li ga, ni ko je to”.

On je kazao da se obraćao učiteljici u školi koja mu je rekla da će zvati kada prevoz bude počeo, ali još uvijek nije dobio nikakvu informaciju.

Nazmi Đukatani, roditelj učenice koja pohađa 1. razred u osnovnoj školi “Oktoih” kaže da ne šalje dijete u školu jer nema romskog medijatora.

“Neću da šaljem dijete u školu ako nije medijator tu. Samo da bude medijator i ja ću da je pošaljem, jer volim da ide u školu”, kazao je Đukatani.

Dijete Kemala Zorjanija tek je danas počelo da ide u školu jer prethodnih dana, kako nam je kazao, nije bilo prevoza do osnovne škole “Oktoih”.

“Tek danas je počeo. Nije imalo prevoza. Za medijatora ti ne znam ništa, ni da li ga ima niti ko je ta osoba”.

No, svi ovi problemi, kažu, ne bi se desili kada bi imali mogućnost da njihova djeca pohađaju najbližu osnovnu školu u kojoj im nije dozvoljeno da upišu svoju djecu.

“Mi bismo više voljeli da smo upisali djecu u osnovnu školu na Koniku, ali rekli su nam da je Ministarstvo odlučilo da tako bude, da naša djeca budu u drugu školu upisana”, ističu roditelji romske djece.

Ovo je druga školska godina koju nadležni dočekuju nespremni kada se govori o obrazovanju romskih učenika u Podgorici. Prethodne godine prevoz je kasnio gotovo dva mjeseca. Iako je obrazovna inkluzija Roma visoko na agendi države, problemi se stalno ponavljaju i rješavaju u hodu što proizvodi značajne posledice u obrazovanju romskih učenika.

 

Comments are closed.