USVOJEN PREDLOG AKCIJE ZA LJUDSKA PRAVA

5367527_baraka-porodice-ajkunic_ls-min (1)

Odloženo iseljenje porodice Ajkunić

Odlukom Komunalne inspekcije Glavnog grada odloženo je izvršenje prethodno donešenog rješenja da se Podgoričaninu Smailu Ajkuniću sruši baraka u kojoj živi sa suprugom i dvoje male djece, saopšteno je iz organizacije Akcije za ljudska prava (HRA).

“Komunalna inspektorka Nada Bojović je našla da su razlozi za odlaganje rješenja opravdani “jer bi po ocjeni Komunalnog inspektora izvršenjem rješenja nastupila nepopravljiva šteta stranci, a odlaganje se ne protivi javnom interesu i priroda odnosa to dozvoljava”.

Iz HRA kažu da je na taj način prihvaćen njihov predlog za odlaganje izvršenja i spriječeno da se Ajkunići i njihova djeca od tri godine i 17 mjeseci nađu bez krova nad glavom. Njihov predlog je, kako kažu, utemeljen u članu 11. Međunarodnog pakta o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, čija je Crna Gora ugovornica, država prinudnim iseljenjem ne smije stvarati beskućnike i ugrožavati prava na život i zdravlje.

Podsjećamo da su Ajkunići u februaru 2021. godine ostali bez krova nad glavom, kada je njihova baraka na Koniku izgorela u požaru o čemu je pisao i naš portal https://romanet.me/vijesti/spavaju-u-automobilu/;https://romanet.me/vijesti/jos-nikakve-pomoci/. Jedno vrijeme Ajkunići su živjeli u iznajmljenom smještaju koji nijesu mogli da plaćaju pa su izgradili baraku na državnom zemljištu kako bi se sklonili sa ulice. Zbog toga je Komunalna inspekcija donijela rješenje kojim je Ajkunićima naređeno da uklone baraku što ih je dovelo u situaciju da postanu beskućnici.

Comments are closed.