OBUKA ZA ZAPOŠLJAVANJE ROMA I EGIPĆANA NA SJEVERU CRNE GORE
3-min

Nezaposleni Romi i Egipćani sa sjevera Crne Gore počeli obuku na radu

Na sjeveru Crne Gore 39 nezaposlenih pripadnika romske i egipćanske populacije juče je započelo obuku na radu kod 19 poslodavaca. Osim usavršavanja znanja, oni će eventualno dobiti priliku za zapošljavanje, saopštili su juče (15. juna) iz njemačke organizacije „Help“.

Sporazumi između nezaposlenih, poslodavaca i Help-a potpisani su 11. i 12. juna ove godine. Sa obukom na radu je počelo 26 muškaraca i 13 žena. Nezaposleni će osim stručnog usvaršavanja u ovom procesu biti podržani od strane njemačke organizacije Help sa 200 eura mjesečno za vrijeme trajanja obuke, stoji u saopštenju Helpa. 

Romkinje tokom potpisivanja ugovora za obuku (Fotografija: Help)

Romkinje tokom potpisivanja ugovora za obuku (Fotografija: Help)

Neda Sindik, koordinatorka projekta objasnila je da u toku narednih mjeseci očekuju početak licencirane obuke za deset kandidatkinja ili kandidata i podjelu opreme kandidatima koji će po okončanju obuke nastaviti rad. 

Projekat „Unaprijeđenje zapošljivosti – Stvaranje održivih rješenja za RE stanovništvo u sjevernom dijelu Crne Gore“ okviru kojeg će Romi i Egipćani imati priliku za obuku i rad  finansira Ministarstvo finasija Direktorat za finasiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći.

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *