PORODICA GAŠ VEĆ ČETIRI GODINE ŽIVI BEZ STRUJE – U MRAKU I STRAHU

2-min

Ko će pomoći nejakome

“Zvala me je učiteljica prije dva dana. A mi nemamo ni struju ni televizor. Kako će moje dijete da uči kada nemamo ni struje ni televizor”.

Digton Gaš, tridesetjednogodišnjak, otac četvoro djece, živi sa majkom i tetkom, obje boluju od hroničnih bolesti. On i njegova porodica već četiri godine žive bez struje, u mraku. Obratio se Centru za socijalni rad za pomoć, međutim, bezuspiješno.

“Bili smo  u Socijani rad da pitam zbog žene, jer mi nema nikakvu dokumentaciju. Ona je rođena u Crnu Goru, ali nema državljanstvo, čudno mi je”.

Sada, uslijed novonastale situacije sa koronavirusom, najviše se, kaže, plaši za djecu i stare članove porodice. “Imam četvoro djece i dvije stare babe u kući i bolesne su. Plašimo se da se ne zarazimo”.

Uslijed preventivnih mjera Digton je spriječen da obezbijedi osnovne namirnice za svoju porodicu. “Teško je bogami. Plašimo se i da izađemo, da ne dobijemo neku zarazu, neku bolest”.

Obzirom da se od 23. marta nastava za učenike osnovnih i srednjih škola izvodi putem posebnih televizijskih kanala i interneta, Digton navodi da su njegova djeca spriječena da prate nastavu. “Zvala me je učiteljica prije dva dana. A mi nemamo ni struju ni televizor. Kako će moje dijete da uči kada nemamo ni struje ni televizor”.

Zbog loših uslova u kojima živi njegova porodica Digton apeluje na Vladu da im pruži neophodnu pomoć.

“Pa ja bih želio od Vlade Crne Gore da mi pomogne za ove babe, za ovu djecu. Želim da i mi Romi imamo nešto u životu. Nemamo ništa, evo dođite da vidite u kuću…”.

Građanska inicijativa UPRE predložila je Vladi Crne Gore, kao većinskom vlasniku EPCG, da naloži hitno uključenje svih korisnika koji su isključeni zbog duga za struju, kako bi im omogućili da budu informisani i sprovode preventivne mjere na sprječavanju širenja epidemije korona virusa. Predloženo je, takođe, da se svim građanima u naredna tri mjeseca struja obračunava po jeftinoj tarifi tokom cijelog dana, što bi građanima donijelo uštedu od nekih 30 odsto, kao i da im se odloži plaćanje računa dok traju aktuelne mjere borbe sa epidemijom i da se za u tom periodu korisnici ne isključuju sa mreže.

Comments are closed.