MENSUR ŠALJAJ, PREDSJEDNIK DEMOKRATSKE PARTIJE ROMA

mesa selimovic-min

Izlazimo na lokalne izbore u Podgorici

„DPS je imao sluha za Rome. Obezbijedio je dobre projekte za Rome. Po Startegiji je realizovano dosta dobrih projekata. Kakav će odnos nove vlasti biti vidjećemo. Tražićemo snižavanje cenzusa za ulazak u parlament. Od odgovora na to pitanje zavisiće kakav će njihov odnos prema nama biti. DPS za to nije imao sluha“.

Predsjednik Romskog savjeta i Demokratske partije Roma, Mensur Šaljaj gostujući na podkastu „Romano phiripe“ (Romska putovanja) za portal RomaNet je najavio učešće ove partije na sledećim lokalnim izborima u Podgorici koji se očekuju u maju naredne godine. Vjeruje u jedinstvo romske zajednice i njenu bezrezervnu podršku. A uspjeh na lokalnim izborima, kako kaže, donio bi velike i pozitvne promjene za romsku zajednicu.

„Vjerujem u jedinstvo romske zajednice. Ukoliko tog jedinstva ne bude onda je i izlazak na izbore besmislen. Nebitan je moj lični interes kao ni interes bilo koga pojedinačno. Najbitniji je interes cijele zajednice“, kazao je tokom gostovanja u podkastu Romano Phiripe.

Govoreći o promjeni vlasti i uticaju te činjenice na položaj Roma, Šaljaj ističe da je prethodna vlast dosta uradila na rješavanju problema romske zajednice, ali da od nove vlasti očekuje da uradi ono što stara nije.

„DPS je imao sluha za Rome. Obezbijedio je dobre projekte za Rome. Po Startegiji je realizovano dosta dobrih projekata. Kakav će odnos nove vlasti biti vidjećemo. Tražićemo snižavanje cenzusa za ulazak u parlament. Od odgovora na to pitanje zavisiće kakav će njihov odnos prema nama biti. DPS za to nije imao sluha“.

Šaljaj smatra da se rješavanje pitanja snižavanja izbornog cenzusa za Rome odugovlačilo svih ovih godina jer to nije odgovaralo nijednom političkom subjektu zato što su svi računali na romske glasove. Sa siromaštvom i bijedom u kojoj živi veliki broj Roma godinama unazad se, kako kaže, manipulisalo za vrijeme izbornih kampanja.

„Godinama unazad različite partije dolaze sa obećanjima u romsku zajednicu. Neke partije dođu i nakon izbora, tu su da pomognu. Drugi nas zaborave odmah čim se izbori završe“.

Predsjednik DPR kaže da Romi nijesu svjesni važnosti svog glasa, ali vjeruje da će se to promijeniti kroz aktivniju ulogu svoje partije u zajednici.

Šaljaj, koji je nekoliko godina unazad bio i aktivista DPS-a, potvrdio je da je do sada prethodna vlast kupovala glasove Roma najavljujući da on to neće raditi.

„Neću kupovati glasove Roma. Sa svojim kadrom kojeg će biti puno, radićemo na ubjeđivanju našeg norada da glasaju za romsku partiju. Da ne prodaju svoje lične karte. Preživjeće i bez tih 50 eura koje su dobijali za glasove“.

Upitan šta bi uradio da glas romske partije u budućnosti bude presudan za konstituisanje vlasti na lokalnom ili državnom nivou, Šaljaj kaže da bi se vodio isključivo interesima romskog naroda.

„Ukoliko bi predstavnici prethodne vlasti ponudili nama određena mjesta odnosno ono što su naše potrebe onda bismo uradili ono što je naš interes, tako isto i ako bi druga strana to uradila. Prije svega vodio bih se interesima Roma“ .

Najavljujući razgovor sa premijerom Zdravkom Krivokapićem na koji je pozvan, Šaljaj ističe zadovoljstvo spremnosšću izvršne vlasti na dijalog. Osim ovlasti za snižavanje izbornog cenzusa, predsjednik DPR-a očekuje podršku svih ostalih političkih aktera pa i stranaka nacionalnih manjina. Upozorava i na to da je inkluzija Roma jedan od repera napretka zemlje ka EU i da će zatvaranje poglavlja 23. i 24. umnogome zavisiti i od unapređenja položaja romske manjine između ostalog i kroz obezbjeđivanje uslova za političku participaciju.

Kao prioritetna pitanja čijim bi se rješavanjem bavio kao dio neke buduće vlasti Šaljaj ističe i podršku mladima da ostanu u Crnoj Gori kroz unapređnje zapošljavanja, uvođenje subvencija za poslodavce koji zaposle Rome i slično. Takođe bi radio na tome na suzbijanju getoizacije Konika kao mjesta koje asocira na romsku zajednicu i izaziva negativne predrasude.

Comments are closed.