viber_image_2022-11-14_10-48-59-308-e1668419452153-735x400

Ibro Idić: Romi ucijenjeni da glasaju za drugu listu, vraćam mandat koji sam osvojio

Po preliminarnim rezultatima izbora za Nacionalni savjet Roma (NSR) bujanovački Romi osvojili su jedno mjesto u novom sazivu savjeta, ali nosilac bujanovačke liste Ibro Idić poručuje „da će i taj jedan mandat pokloniti pobjedničkoj listi“. On tvrdi da su njegovi sunarodnici bili izloženi ogromnom pritisku da glasaju za drugu listu, da je bilo prijetnji i ucjena.

,,Ljude su ucjenjivali i prijetili im da će ostati bez posla, bez socijalne pomoći ako ne glasaju za drugu stranu. To se nije dešavalo u Bujanovcu, ali jeste u svim ostalim mjestima, od Vranja pa nadalje. Moje sunarodnike su ucjenjivali direktori javnih preduzeća, centara za socijalni rad i tako dalje”, tvrdi Idić za Bujanovačke.

Kaže da zbog toga neće biti član novog saziva NSR.

Lista „Za jedinstvo Roma Srbije“ koju je predvodio Idić na jučerašnjim izborima dobila je 1.135 glasova (3 odsto) što je dovoljno za jedan mandat u NSR, stoji na sajtu Republičke izborne komisije (RIK).

Konkurentska lista „Srbija za Rome“ dobila je 35.176 glasova (95,5 odsto) i tako osvojila preostala 34 mjesta u savjetu.

U opštini Bujanovac pravo glasa imalo je oko 2.000 pripadnika romske zajednice, koliko je upisano u Poseban birački spisak, a Idićeva lista dobila je svega 93 glasa, po zapisnicima sa biračkih mjesta koje je objavila RIK.

Slab rezultat u Bujanovcu Idić objašnja odustankom od izbora na samom početku izbornog dana.

,,Već u 10 sati nam je bilo jasno kako će se izbori odvijati i mi smo odustali”, kaže Idić.

Po podacima iz RIK, izlaznost na izborima za NSR bila je 58,4 odsto, odnosno na nivou cijele zemlje glasalo je 38.806 birača.

Do sad je obrađeno 96,3 odsto biračkog tela.

Izvor: Bujanovačke

Comments are closed.