Zagreb-konferencija-768x446-min

Hrvatska mnogo čini za romski jezik

Dvodnevna konferencija povodom Obilježavanje Svjetskog dana romskog jezika organizovana od Saveza Roma u Republici Hrvatskoj ,,Kali Sara” i poslanika i predsjednika Organizacijskog odbora Veljka Kajtazija održana je u Zagrebu.

Predsjednik Hrvatskoga parlamenta Gordan Jandroković je je istakao da su prije deset godina u Hrvatskom parlamentu dali podršku inicijativi za proglašenje Svjetskog dana romskog jezika i time bili prvi parlament u svijetu koji je to učinio. Tu inicijativu tri godine kasnije prepoznao je i UNESCO i 5. novembar proglasio Svjetskim danom romskog jezika.

,,Kao dio zaštićenog UNESCO-ovog nasljeđa, romski jezik nastavlja obogaćivati našu hrvatsku, europsku i svjetsku baštinu. Jezik je bio i ostaje jedan od presudnih sastavnica identiteta svakog naroda. On nam omogućuje očuvanje i prenošenje vlastite kulture na sljedeće naraštaje, povezujući nas s našim precima i potomcima”, poručio je Jandroković.

Upozorio je kako se Romi i dalje suočavaju s nizom izazova no da je dio odgovora na njih i u upoznavanju neromskog stanovništva o posebnostima jezika, kulture i istorije Roma.

Uz poslanike, skupu su prisustvovali i drugi gosti.

Izaslanik predsjednika Vlade i ministar obrazovanja i nauke Radovan Fucsh naglasio je važnost obrazovanja jednog naroda za što je jezik jedan od ključnih elemenata.

,,Da bi to mogli Romi u Hrvatskoj i širom svijeta, oni trebaju svoj jezik na kojem će svoja iskustva, kulturu i običaje prenositi na mlađe generacije. U tome imate punu podršku hrvatske Vlade”, poručio je.

Poslanik i predsjednik Organizacijskog odbora Svjetskog dana romskog jezika Veljko Kajtazi rekao je kako je broj studenata Roma u zadnjih pet godina udvostručen kao i broj stipendija.

Podsjetio je da je 14 godina prošlo od izlaska prvog Romsko-hrvatskog i hrvatsko-romskog rječnika, kojeg je autor, te naglasio da su Romi jedina nacionalna manjina u Hrvatskoj koja je, prema posljednjem popisu stanovništva, uspjela povećati broj svojih pripadnika, dok su sve ostale manjinske zajednice pale i za 20 posto.

Gost konferencije je bio i Mehmed Mujić, saradnik za Romska pitanja Tuzlanskog kantona i potpredsjednik Međunarodne unije Roma koji je istakao da Hrvatska može biti primjer u rješavanju romskih pitanja.

,,Insistiraću na tome da ministarstva obrazovanja uvedu romski jezik u svim osnovnim školama, kao izborni predmet te da državne, ali i obrazovne institucije zaposle obrazovane  Rome, a da se u školama koristi literatura od naših poznatih romskih pisaca kojih ima, ali dio ljudi koji donose odluke nije upoznat sa njihovim radom”, rekao je Mujić.

Na konferenciji su uručene nagrade za životno djelo “Ferenc Sztojka” i “Šaip Jusuf” koje dodjeljuje Savez Roma ,,Kali Sara” iz Hrvatske književniku i romskom aktivisti Jožeku Horvatu iz Slovenije te Nedžatinu Kamberovskom, dugogodišnjem članu Vijeća romske nacionalne manjine Zagreba i osnivaču prvog romskog kulturnog društva u Zagrebu.

Izvor: Portal Udar

Comments are closed.