"POSEBNO VIDLJIV NAPREDAK OSTVARILI SMO ZA NAJMLAĐE ČLANOVE..."

5303519_izjava-2_ls milo

Đukanović čestitao Svjetski dan Roma

Socijalna inkluzija, borba protiv segregacije i stigmatizacije nastavljaju da budu snažni izazovi romskoj jednakosti u najrazvijenim demokratskim društvima, jednako kao i crnogorskom, kazao je predsjednik države Milo Đukanović.

On je predsjedniku Udruženja Roma Isenu Gašiju, čestitao 8. april, Svjetski dana Roma.

U čestitki se podsjeća da se ove godine 8. april slavi istovremeno sa 50. godišnjicom Prvog svjetskog kongresa Roma, koji je označio početak snažne kolektivne afirmacije Roma u svijetu.

Đukanović je, kako je saopšteno iz Službe za informisanje predsjednika, kazao da se, uprkos kontinuiranim naporima, Romi u Crnoj Gori i brojnim drugim zemljama, i dalje nepravedno suočavaju sa višestrukim predrasudama, diskriminacijom i nejednakostima u ostvarivanju svojih prava i sloboda.

Prema njegovim riječima, pandemija Covid-19 je takve nejednakosti samo dodatno ogolila, a ranjive učinila još podložnijim teretu zdravstvene, socijalne i ekonomske krize.

On je podsjetio da je u proteklim godinama ostvareno puno toga da se unaprijedi položaj Roma.

„Posebno vidljiv napredak ostvarili smo za najmlađe članove Vaše zajednice u oblasti obrazovanja, kao fundamentu ukupnog razvoja svake zajednice i pojednica“, kazao je Đukanović.

On je rekao da je uvjeren da će Crna Gora kroz dalju primjenu inkluzivnih politika i strateški pristup, nastaviti da se djelotvorno nosi s izazovima razvoja otvorenog i inkluzivnog društva jednakosti, čiji su Romi i Romkinje integrisani, uvaženi i vrijedni članovi.

„Taj put, jednako kao i evropski put kojim Crna Gora nepovratno korača, je dug i nimalo lak. Ipak, vjerujem da alternativa najvišim demokratskim vrijednostima ne postoji, i da ćemo zajedno dostići cilj koji će značiti i visoko kvalitetniji život za sve nas“, kazao je Đukanović.

Kako je naveo, ovaj dan je i prilika da se istakne jedinstven doprinos koji Romska zajednica daje kulturnoj i etničkoj raznolikosti Crne Gore i njenom multietničkom i građanskom biću, da se podrži njihov rad i podstakne dalji napredak.

Đukanović je poželio Romima da istraju u očuvanju svog identiteta – kulture, jezika, običaja i drugih osobenosti koji ga čine izuzetnim, a Crnu Goru bogatijom.

Đukanović, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

izvor-vijesti

Comments are closed.