PREDUZEĆEMO KONKRETNE AKTIVNOSTI ZA POBOLJŠANJE POLOŽAJA ROMSKE ZAJEDNICE

GetImage

Abazović sa predstavnicima romskih organizacija povodom Dana Roma

Potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović povodom Svjetskog dana Roma sastao se danas sa predstavnicima romskih nevladinih organizacija: Elvisom Berišom iz NVO „Phiren Amenca“ iz Podgorice, Samirom Jahom iz NVO „Mladi Romi“ iz Podgorice i Fanom Delijom iz NVO „Centar za romske inicijative“ iz Nikšića. Sastanku, pored predstavnika pomenutih NVO, prisustvovao je i Sokolj Beganaj iz Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava.

Predstavnici romske zajednice zahvalili su se potpredsjedniku Abazoviću na prijemu i prilici da ga na Svjetski dan Roma upoznaju sa njihovim položajem, aktivnostima u prethodnom periodu i najakutnijim problemima sa kojima se romska zajednica susrijeće.

Predstavnici romske zajednice su ukazali na najznačajnije probleme koje Romi i Egipćani imaju u Crnoj Gori, konstatujući da su to univerzalni problemi sa kojima se njihovi sunarodnici suočavaju svugdje u svijetu.

Na sastanku je naglašena i važnost političke reprezentacije Roma i Egipćana, čime bi se na bolji način artikulisali problemi, te je u tom smislu skrenuta pažnja na potrebu izmjene Zakona o izboru odbornika i poslanika koji ih, kako su kazali, po trenutnom zastupljenom modelu, diskriminiše. Predstavnici romskih organizacija upoznali su potpredsjednika Vlade i sa brojem, položajem i problemima sa kojima se Romi i Egipćani susrijeću u obrazovnom sistemu i važnosti da svako romsko dijete bude dio školskog sistema. Takođe, predstavnici Roma skrenuli su pažnju na probleme stanovanja i dosadašnje politike getoizacije Roma i Egipćana.

Takođe, skrenuvši pažnju na važnost romskog civilnog sektora i značaj njihovog doprinosa u razvoju i inkluziji zajednice, oni su ukazali i na problem preopterećenosti inicijativama, aktima i dokumentima koji ostaju isključivo deklarativni, te tako izostaje adekvatna realizacija i implementacija.

Predstavnici romskih organizacija skrenuli su pozornost i na važnost otvaranja Skloništa za žrtve dječjih ugovorenih brakova i Kancelarije za borbu protiv anticiganizma.

Potpredsjednik Abazović je u ime Vlade i u svoje ime čestitao pripadnicima romske zajednice Svjetski dan Roma. Potpredsjedik je naveo da ovaj dan treba da bude povod za označavanje jednog novog početka saradnje između Vlade i romske zajednice, u kojoj Vlada treba da pokaže više senzibiliteta prema svim zajednicama, a naročito prema onim najranjivijim. Abazović je pohvalio entuzijazam i posvećenost koje predstavnici ovih NVO imaju u cilju inkluzije romske zajednice.

Razmatrani su i modeli za unaprijeđenje položaja, inkluzije i ali i načini da se država pozabavi sa problemima dječjeg prosjačenja, ugovorenih brakova, trgovinom ljudima i anticiganizmom kao oblikom rasizma.

Na sadržajnom sastanku su dogovorene i konkretne aktivnosti koje će Kabinet potpredsjednika Vlade preduzeti povodom olakšanja upisa Roma i Egipćana u visokoškolske ustanove i odlučnije borbe protiv ugovorenih brakova.

 

izvor: KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE

 

 

Comments are closed.