REAGOVANJE NVO PHIREN AMENCA

naslovna_phiren amenca_cemovsko polje (1)-min

Demanti na tekst “Romi ogradili na desetine placeva po Ćemovskom polju”

Rasistički naslov ne nailazi na utemeljenje u tekstu, već se zasniva na subjektivnim procjenama, te samim tim doprinosi negativnoj slici Roma i širenju predrasuda o romskom narodu.

Romska organizacija mladih ,,Koračajte sa nama – Phiren amenca” danas je reagovala na tekst objavljen 22. avgusta u dnevnom listu “Dan” pod naslovom “Romi ogradili na desetine placeva po Ćemovskom polju”. Demanti, koji je potpisao Elvis Beriša, izvršni direktor NVO Phiren Amenca objavljujemo u cjelosti:

“Dana 22.8.2020. godine objavljen je tekst Romi ogradili na desetine placeva po Ćemovskom polju u sljedećim medijima: DAN, CDM, Standard, Pobjeda i FOS media. Tekst je izvorno objavljen u DAN-u, a ostali navedeni mediji su preuzeli tekst u cjelini i objavili.

Tekst se sastoji od tri izjave, bez provjerenih informacija i reakcija nadležnih organa. Prva izjava je predstavnika nevladine organizacije Ćemovsko polje, koji je prijavio uzurpaciju Ćemovskog polja Komunalnoj inspekciji sa izjavom da je uzurpacija izvršena od strane Roma. Sledeća izjava dolazi od predstavnika Romskog savjeta, koji navodi da je uzurpacija izvršena od strane doseljenika, ali ne i domicilnih Roma. Treću izjavu je dao predstavnik nevladine organizacije Ozon, koji konstatuje da je u pitanju predizborna zloupotreba.

NVO ,,Koračajte sa nama – Phiren Amenca” oštro osuđuje površan i diskriminatorni pristup medija u obradi pitanja uzurpacije Ćemovskog polja. Novinarska dužnost je da provjeri podatke koje dobije od sagovornika, kako kod nadležnih organa i institucija, tako i kod strane koja se okrivljuje za određeni prestup. Za samu problematiku je nebitno koja etnička pripadnost uzorpira zemljište, već da je do uzorpacije došlo i šta je tim povodom urađeno. Isticanje etničke pripadnosti ima drugačiju namjeru, koja je štetna za romsku zajednicu. Rasistički naslov ne nailazi na utemeljenje u tekstu, već se zasniva na subjektivnim procjenama, te samim tim doprinosi negativnoj slici Roma i širenju predrasuda o romskom narodu.

Prema istraživanjima koje je sprovela NVO ,,Koračajte sa nama – Phiren Amenca”, uzurpacija Ćemovskog polja je izvršena od strane neromskog stanovništva, koja čak većinom i ne dolazi iz opštine Podgorica i samo jednog pripadnika romske zajednice koji je izvršio uzorpaciju jednog placa. Iako se u tekstu od strane jednog od sagovornika izjavljuje da su uzorpaciju izvršili doseljenici, a ne domicilni Romi, prema našim istraživanjima, taj jedan pripadnik romske zajednice koji jeste uzorpirao plac je domicilni Rom. Mediji nadalje ne preispituju izjavu predstavnika ekološke organizacije, koja se umjesto bavljenja tematikom zaštite životne sredine, poziva na anticiganistički podtekst (kojim se sugeriše da je uzurpacija nesumnjivo izvršena od strane Roma), pa samo preostaje da definišemo kojim povodom i ko je odobrio. Ovakva teza narušava, odveć narušenu, sliku romske zajednice kao glasača samo jedne partije.

Podsjećamo i na tekst u DAN-u, objavljenog 27.7.2020. godine, pod naslovom Radnici ,,Čistoće” donirali 18 hiljada za DPS, ne precizira svojom sadržinom da su u pitanju radnici romske etničke pripadnosti, ali propratna fotografija stvara anticiganistički diskurs, jer su na njoj Romi koji obavljaju svoje komunalne poslove. To čitaocima sugeriše da je donirani novac došao od pripadnika romske zajednice, iako su u pitanju administrativni radnici (neromi) u ,,Čistoći”.

Prema zakonskim regulativama naše države i novinarskim Kodeksom, ovim putem upućujemo zahtjev za ispravku ili odgovor, kako bi se neistiniti ili neutemeljeni podaci iznešene u tekstu ispravili i potkrijepili činjenicama.

Comments are closed.