ROM-HEROJ SOCIJALISTIČKOG RADA

heralic_livac-min

Arif zvani “hiljadarka”

U bivšoj Jugoslaviji za vrijeme socijalizma radnička klasa predstavljala se kao temelj čitavog sistema, a biti dobar radnik bilo je stvar prestiža. Kao nagradu za svoj vrijedni rad, radnici  su dobijali ordenje, diplome i priznanja i postajali primjer za čitavo društvo. Oni su bili heroji socijalističkog rada, svijetle tačke koje su pokazivale koji put treba da slijede svi ostali.

Jedan od onih koji je zavrijedio da bude istaknut je i rudar Arif Heralić, Rom iz Bosne. Njega je fotograf časopisa “Borba” uslikao na radnom mjestu a ta fotografija je postala zaštitni znak novčanice od hiljadu dinara.

To je bilo priznanje običnom čovjeku, radniku, jer je uobičajeno da na novčanicama stoje likovi poznatih istorijskih ličnosti ili političara. Socijalistički sistem je propagirao radničku klasu i njoj davao najznačajnije mjesto u društvu.

Tako se desilo da i jedan Rom zavrijedi da se nađe na novčanici koju su željeli mnogi jugosloveni. Ova novčanica je popularno nazvana “som” dinara. Ovo neki kažu potiče od toga što je Arif nosio velike rudarske naočare koje su podsjećale na oči soma.

Čitavu priču o Heraliću možete pročiati na sledećem linku http://romi.hr/fokus/hrvatska/osmijeh-roma-na-jugoslavenskoj-hiljadarki

Prema njegovom životu snimljen je 1967.godine i dokumentarni film ,,Devalvacija jednog osmijeha” koji možete pogledati ispod:

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.