STEVA ĐORĐEVIĆ NOVAK

Orden_narodnog_heroja3-min

Jedini Rom narodni heroj Jugoslavije

Drugi svjetski rat i borba koju su jugoslovenski narodi vodili protiv okupatora iznjedrile su veliki broj narodnih heroja- ljudi koji su dali veliki doprinos pobjedi nad fašizmom.

Steva Đorđević Novak (foto: Wikipedia)

Steva Đorđević Novak (foto: Wikipedia)

Jedan od onih koji su svoj život dali da bi zemlju oslobodili od zavojevača je i Steva Đorđević Novak.  On je jedini pripadnik romske populacije koji nosi zvanje narodnog heroja Jugoslavije.

Rođen je 1919.godine u selu Radičevcu u Srbiji. Potiče iz siromašne romske porodice. Kada je počeo rat Đorđević se povezao sa pripadnicima komunističkog pokreta i učestovao u organizaciji narodnog ustanka u Srbiji.

U vojsci je bio puškomitraljezac. Bio je komandir čete. Istakao se u borbi kod Sokobanje u oktobru 1941.godine, kao najzaslužniji za zarobljavanje 37 četnika. Početkom 1942. godine primljen je u članstvo Komunističke partije Jugoslavije.

Tokom rata je ranjavan više puta zbog čega je na kraju vraćen sa fronata u pozadinu da se bavi političkim radom. Poginuo je 10.jula. 1943.godine kod sela Donja Bela Reka kod Bora (Srbija). Na tom mjestu je njemu i njegovim saborcima podignut spomenik.

Ukazom predsjednika Federativne Narodne republike Jugoslavije, Josipa Broza Tita, 27.novembra 1953.godine, proglašen je za narodnog heroja. Tako se našao u društvu najznačajnijih ličnosti Narodnooslobodilačke borbe kao što su Josip Broz Tito, Sava Kovačević, Ivo Lola Ribar, Toza Marković, Boro Vukmirović, Ramiz Sadiku i mnogi drugi.

Romi su masovno stradali od strane fašista tokom drugog svjetskog rata i dali su ogroman doprinos borbi protiv okupatora. Nažalost, danas se vrlo malo zna o tome, a romska zajednica još uvijek je predmet diskriminacije.

Više možete pročitati na sledećim linkovima: https://sr.wikipedia.org/sr i https://www.mc.kcbor.net/

 

 

Comments are closed.