NOVE MJERE

EubyYwIXEAQF-B3-min

Zabranjen rad kafića u još šest opština

Direktor IJZ Igor Galić kaže da će IJZ pratiti efekat novih mjera. Svjestan je i da ugostitelji neće biti zadovoljni novim mjerama, ali kako dodaje, ni građani nijesu zadovoljni trenutnim epidemiološkim stanjem.

U Podgorici, Nikšiću, Cetinju, Herceg Novom, Ulcinju i Kotoru biće zabranjen rad ugostiteljskih objekata, kazao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Borko Bajić, na konferenciji za medije. Nove mjere trebalo bi da budu na snazi narednih 14 dana. Za sada u tim opštinama ne prelazi se na onlajn nastavu, zbog kako je pojašnjeno, mentalnog zdravlja djece.

On je na konferenciji za novinare kazao da se zabrana odnosi na restorane, kafane, kafeterije, hotelske restorane, osim za goste koji su smješteni u hotelu, koji rade u periodu od 7 do 18 sati.

„Dozvoljeno da se vrši priprema izdavanja hrane po porudžbi, ali bez zadržavanja i konzumacije ispred objekata koji posluju hranom, uključujući ketering, u periodu od sedam do 22 sata“, rekao je Bajić.

On je podsjetio da su ranije takve mjere uvedene u Tivtu i Budvi.

“Nadamo se da ćemo poslije ovih mjera u pomenutim gradovima imati bolju epidemiološku sliku”, istakao je Bajić.

Početak nekih restriktivnijih mjera?

Direktor IJZ Igor Galić kaže da će IJZ pratiti efekat novih mjera. Svjestan je i da ugostitelji neće biti zadovoljni novim mjerama, ali kako dodaje, ni građani nijesu zadovoljni trenutnim epidemiološkim stanjem.

“Ovo je možda samo početak nekih restriktivnijih mjera i prema nekim drugim granama privrede”, kazao je Galić.

Cilj je, kako dodaje, da se nivo obilijevanja svede na primjerenu mjeru.

“Svjesni smo da do ljeta nećemo moći da eliminišemo uzročnika i epidemiju”, kazao je Galić i dodao da je potrebno smanjiti nivo obolijevanja i zbog priprema za masovnu vakcinaciju.

Galić je kazao i da to što su granice otvorene nije primarni uzročnik povećanog broja obolijevanja, već je to širenje zbog nepoštovanja mjera.

Direktor Instituta za javno zdravlje naveo je i da je zabilježen u posljednjoj sedmici porast broja novooboljelih, ali i testiranih. Odnos među testiranim i boljelim je, kako dodaje, od 25 i do 30 odsto.

“Kao što vidimo nivo obolijevanja je u porastu”, kazao je Galić i dodao da je u posljednjoj sedmici prosječan broj oboljelih je 528, a sedmicu prije je bio 510.

Najavio je i mogućnost pooštravanja mjera, u susret turističkoj sezoni.

Novi soj je duže prisutan u Crnoj Gori

Galić je kazao da sigurno u Crnoj Gori ima i više od sedam potvrđenih slučajeva novog soja korona virusa.

“Utvrdili smo i da te osobe nemaju vezu sa putovanjima”, kazao je Galić i dodao da to pokazuje da je novi soj duže prisutan u Crnoj Gori.

“Na taj način se epidemija ubrzava, a samim tim i broj oboljelih, ali i preminulih”, kazao je Galić.

Dodao je i da više neće slati analize sumnjive na novi soj u Njemačku, jer su te usluge skupe, a laboratorija je, kako kaže, zatrpana analizama.

Galić je naveo i da u Crnoj Gori nijesu potvrđeni južnoafrički i brazilski soj, jer su rađene analize i na njih.

Potreban je zajednički odgovor na epidemiju jer je, kako je dodao ovo problem svih nas. Galić je kazao i sa smo šampioni, ne samo po broju oboljelih, nego i po nepoštovanju mjera.

“Moramo svi preuzeti odgovornost. Moramo biti ujedinjeni, moramo senzibilisati narod za predstojeću vakcinaciju koja je jako bitna”, poručio je Galić.

Popunjenost kovid centra u KCCG oko 70 odsto

Direktorka Kliničkog centra Crne Gore Dr Ljiljana Radulović kaže da je popunjenost kovid centra u KCCG oko 70 odsto.

Ona je navela da je 45 pacijenata u Kliničkom centru životno ugroženo. “U Internoj klinici hospitalizovano je 60 pacijenata. Na ostalim klinikama je osam Covid pozitivnih pacijenata, koji se inače liječe zbog neke druge dijagnoze. Jedini pacijent koji je bio u Institutu za bolesti djece je otpušten u odličnom stanju i više nema nijedan pedijatrijski pacijent, koji se liječi od koronavirusa”, rekla je Ljiljana Radulović.

Bajić je kazao da se traže informacije od Instituta za ljekove i medicinska sredstva u vezi sa donacijom vakcina Petrosa Statisa.

 

IZVOR: RTCG

Comments are closed.