PARLAMENTARNI IZBORI NA KOSOVU

romani-inicijativa-750x354-min

Romskoj partiji dva mandata

Na prijevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu koji su održani u nedelju 14. februara, romska partija “Rromani Inicijativa” osvojila je 3,500 glasova što joj je donijelo dva mandata u parlamentu.

Uoči parlamentarnih izbora na Kosovu iz  partije “Rromani Inicijativa”su  isticali da  je položaj Roma na Kosovu u poslednjih 20 godina stagnirao, a da politički predstavnici nijesu adekvatno predstavljali romsku zajednicu.

“Naš cilj je da na svojstven način predstavimo problematiku Roma na celom Kosovu, nudeći nadu, borbu za bolje obrazovanje, integraciju, a ne asimilaciju. Nudeći borbu za ekonomsko osnaživanje, ali i rad na socijalnoj pravdi”, poručio je kandidat za poslanika i portparol Romske inicijative (RI) Gazmen Salijević.

Ubjedljivu pobjedu na izborima ostvario je pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija sa osvojenih 61 odsto glasova. Drugo mjesto po osvojenim glasovima na izborima je Demokratska partija Kosova (DPK) sa 17, a na trećem Demokratski savez Kosova (DSK) sa 13 odsto glasova.

Od 20 poslaničkih mjesta koja su rezervisana za manjinske zajednice Srpska lista osvojila je svih 10 ustavom zagarantovanih poslaničkih mesta, a ostalih deset su podijelili bošnjačka, romska, turska,aškalijska i egipćanska partija.

 

 

 

Comments are closed.