Kampanja CKM:

294390472_5835289596481119_8099462206921476755_n

Za sve druge nošnje, a za Rome komunalne uniforme

Kampanja koju sprovodi Crnogorska kulturna mreža ,,Crna Gora bez podjela”, naišla je na oštre osude šire javnosti. Na fotografiji koja predstavlja kampanju narodi koji žive u Crnoj Gori nose svoje nošnje, dok su Romi u komunalnim uniformama.

Reagovali su iz Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, nevladine organizacije, šira javnost, ali i mediji pri čemu su iz CKM-a oštro reagovali na negodovanje javnog servisa.

Iz CKM kažu da ,,i pored svih napora koje smo danima ulagali nijesmo uspjeli da obezbijedimo romske narodne nošnje kako bi smo ih iskoristili za potrebe kampanje Crna Gora bez podjela” , dodajući da ,,narodna poslovica kaže “ odijelo ne čini čovjeka” pa samim tim je važnije da su se Romi i Egipćani ravnopravno kao ljudi pojavili u kampanji nego kako su obučeni”.

Njihov odgovor nije opravdavajući, poručue javnost, jer u nedostatku nošnje mogla je ići bilo koja obična garderoba a ne komunalna uniforma.

U reagovanju usmjerenom ka RTCG-u, pokušavaju da obesmisle negodovanje zbog njihove greške, napadajući lično urednike, direktora i postavljaju pitanja o Evroviziji apsolutno van konteksta predmeta kritike.

O ovom pitanju oglasili su se i iz Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, navodeći ,,da ovakve kampanje šalju pogrešne poruke i utiču na ukupni društveni ambijent jednakih šansi i mogućnosti za sve građane/građanke Crne Gore.”

Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava poziva Crnogorsku kulturnu mrežu, kao nosioca ovog projekta, da ispravi propust i predstavi romsku zajednicu u Crnoj Gori na način koji joj dolikuje.

Reagovanje NVO ,,Koračajte sa nama – Phiren Amenca”

U saopštenju koje potpisuje Elvis Beriša ispred Romske organizacije mladih „Koračajte sa nama – Phiren Amenca“ najoštrije se osuđuje stereotipno i diskriminatorsko predstavljanje pripadnika romske zajednice u sklopu ove kampanje.

,,Ovakvim postupkom koji je teško opravdati pripadnici čitave jedne zajednice svode se na čistače ulica čime se zanemaruje čitava njihova istorija, kultura i tradicija koju su uprkos diskriminaciji i siromaštvu uspjeli da sačuvaju”, poručuje Beriša.

,,Tačno je da je posao u komunalnom preduzeću nažalost najčešće jedina mogućnost da se Romi zaposle pa je zato gotovo rezervisan za njih. Naše reagovanje nije usmjereno na unižavanje posla radnika komunlanih preduzeća koji pošteno rade svoj posao i od toga izdržavaju svoje porodice. Nas brine što je organizatorima ove kampanje prva asocijacija na Rome uniforma komunalnih preduzeća. Plašimo se lakoće sa kojom se koriste stereotipi prema romskoj zajednici koji su gotovo postali prirodna stvar”, kažu iz ove NVO.

Poručuju CKM-u i široj javnosti da romska zajednica ima svoju istoriju, svoj jezik, kulturnu baštinu.

,,Osim toga zahvaljujući naporima čitavog društva u poslednjih skoro dvije decenije postignuti su određeni uspjesi u socijalnoj inkluziji Roma. Tako danas imamo na desetine svršenih studenata i srednjoškolaca. Romi su zapošljeni, iako u malom broju, i u javnim institucijama, puno je lijepih primjera uspješnih sporstista, umjetnika, mladih ljudi”, kaže Beriša.

,,Na kraju, Romi imaju i svoju tradicionalnu nošnju. Ona je nažalost kao i mnogi drugi segmenti romske kulture nepoznata javnosti ali to nije opravdanje za diskriminatorski postupak CKM-a. Postojao je način, da je bilo interesovanja i želje, da se dođe do saznanja o romskoj nošnji i da se Romi predstave u njoj.  Ovakav postupak nam ukazuje da duboko ukorijenjeni stereotipi prema Romima i dalje žive pa čak i kod onih koji se navodno zalažu i promovišu vrijednosti građanskog društva”, poručuje on.

Beriša ističe da je neophodno preispitati i ,,odgovornost za ovakve postupke i zloupotrebu radnika JP Čistoća od strane rukovodstva JP Čistoća koji su bili upoznati sa ciljevima kampanje i načinom predstavljanja Roma”.

,,Odgovor CKM-a na pitanje pratilaca na društvenoj stranici „facebook“ da su Rome predstavili u komunalnoj uniformi zato što nijesu mogli da nađu romsku tradicionalnu nošnju direktno vrijeđa dostojanstvo svih Roma i Romkinja. Zbog toga će Romska organizacija mladih „Koračajte sa nama – Phiren amenca“ podnjeti pritužbu Ombudsmanu za zaštitu od diskriminacije“, kaže Beriša

Pozivaju sve organizacije i institucije koje namjeravaju da realizuju slične projekte da se obrate ovoj ili nekoj od drugih romskih organizacija kako bi im kroz informacije o romskoj kulturi pomogli da se slične situacije više ne dešavaju.

,,Posebno pozivamo donatore pomenute kampanje da prekinu finansiranje rasizma”, zaključuje Beriša.

Reakcije javnosti na društvenim mrežama 

Na društvenim mrežama, javnost je oštro reagovala na neadekvatno predstavljanje romske zajednice u Crnoj Gori.
,,Kampanja NVO CKM pod nazivom “Crna Gora bez podjela” već daje rezultate – sve nas je ujedinila spoznaja o kakvim se primitivnim, rasističkim kretenima radi”, piše na svom profilu aktivista Feđa Pavlović. 
Bojana Jokić, aktivistkinja, pozvala je ombudsmana na reakciju i poručila da se kroz segregaciju ne može vršiti inkluzija.
Alekandar Dragićević, ekološki aktivista, poručio je da se na ovaj način se na brutalan i odvratan način otela tradicija, kultura i posebnost.
,,Što dalje dokazuje da je u glavama onih koji su kreirali kampanju Rom samo zaposleni komunalnog preduzeća i ništa više od toga.”, poručuje Dragićević.

Comments are closed.