NVO Koračajte sa nama - Phiren Amenca

anticiganizamnk-760x490-min

Reagovanje na anticiganističke poruke sa skupa u Nikšiću 13. jula

U nastavku prenosimo reagovanje NVO Koračajte sa nama - Phiren Amenca na anticiganističke poruke sa skupa u Nikšiću 13. jula

Romska organizacija mladih „Koračajte sa nama – Phiren Amenca“ najoštrije osuđuje anticiganističke poruke koje smo mogli da vidimo na skupu koji je održan 13. jula u Nikšiću povodom obilježavanja dana državnosti Crne Gore.

Naime, jedan od učesnika skupa nosio je majicu sa natpisom  koji u jednom dijelu glasi: „radije ću sa puškom uz planinu, no pod noge srpskom ciganinu“. Natpis je uperen protiv srpskog naroda, a njime se istovremeno vrijeđa i romska zajednica. Romi odnosno pogrdni naziv „cigani“ koji se za njih koristi su još jednom upotrijebljeni kao sredstvo uvrede čime se nastavlja ukorijenjeni anticiganizam.

Zabrinjavajuće je da se ovakve poruke javljaju na skupu koji je proglašen kao okupljanje protiv narastajućeg fašizma u društvu. Niko iz redova organizatora nije se oglasio da osudi anticiganizam, a slika sa spornim natpisom već danima kruži društvenim mrežama. Izostanak reakcije nas navodi na zaključak da se nastavlja sa praksom podrazumijevajućeg omalovažavanja romske zajednice. Posebno je zabrinjavajuće što se anticiganizam javlja tamo gdje se navodno brane vrijednosti građanskog društva.

Nažalost, u našem društvu sasvim je prihvatljivo da se termin „ciganin“ koristi kao uvreda i da služi kao opis za nekoga ko je loš, nepristojan, prljav  i ko nema nikakvu vrijednost. Vjerovali smo da se stvari mijenjaju i da se barem u terminološkom smislu može govoriti o prevazilaženju anticiganizma ali najnovija dešavanja rađaju dilemu da li je to zaista tako.

Zbog svega navedenog pozivamo sve nadležne institucije da preduzmu sve što je u njihovoj nadležnosti kako bi se ovakve i slične poruke spriječile, a prema onima koji ih šire preduzmu sve zakonski propisane mjere. Takođe, pozivamo i naše kolege iz civilnog sektora da reaguju i odlučno se suprostave anticiganizmu i diskriminaciji romske zajednice.

Kako kažu naše kolege sa portala Kombinat za početak da evoluiramo sopstvenu retoriku, da shvatimo da da je 21 vijek i da Ciganin nije legitimna etiketa za neprijatelja, već rasistički i pogrdan prefiks za nečiji identitet, u ovom slučaju identitet Roma.

 

 

Elvis Beriša

NVO Romska organizacija mladih “Koračajte sa nama –Phiren Amenca”

 

Ilustracija preuzeta sa portala Kombinat.

Comments are closed.