Predstava Romano Dikhlo

foto-min

VIDEO: Vodič za uspješnu diskriminaciju, segregaciju i ponižavanje Roma

Premijera predstave Romano Dikhlo – Vodič u 26 slika za uspješnu diskriminaciju, segregaciju i ponižavanje Roma, održana je u petak u Kulturno informativnom centru Malesija.

U predstavi su igrali mladi iz romske zajednice sarađujući sa rediteljem Zoranom Rakočevićem i dramaturgom Milom Bešovićem. Produkciju potpisuje NVO Kuća.

Mladi iz romske zajednice, akteri ove predstave, po prvi put se susrijeću sa glumom kao aktivni učesnici u cijelom procesu. Kažu da su uživali u procesu kreiranja, ali ima i nekih gorkih stvari.

Poruke poslate u predstavi su jasne – svi stereotipi koje imate o romskoj zajednici vrlo lako se rasprše kada vam ih objasni stereotipizirana strana.

Publika se smijala, ali u posljednjim scenama akteri objašnjavaju da njima nimalo nije bilo smiješno, pa čak ni u toku pripreme scena – diskriminacija nije za šalu.

Scene sadrže i neke momente iz ličnih života, to je posebno dalo na težini pojedinih djelova ovog ,,priručnika“.

Bilo je teško, ali poruka je morala biti poslata kako bi većinska zajednica konačno shvatila šta su sve diskriminišući postupci a da ih možda nijesu ni svjesni.

Pozivaju na ostala prikazivanja predstave i kažu da je za one koji žele da shvate cilj predstave apsolutno nedvosmislen.

Comments are closed.