Šta kada naslijedimo problem

bid

VIDEO: Apatridija – Živjeti tiho i bez prava

Inkluzija Roma u većinsku zajednicu i poboljšanje uslova života ove populacije sve su češća tema. Međutim, u praksi ne mijenja se mnogo njihov položaj. Jedan od glavnih problema sa kojima se Romi u Crnoj Gori susrijeću je neregulisan pravni status.

Veliki broj Roma koji su u toku rata devedesetih potražili sigurnost u Crnoj Gori nemaju ličnu dokumentaciju. Najčešće ne mogu dokazati da jesu, ili uopšte nijesu upisani u knjige rođenih i državljana nijedne od zemalja regiona.

Pri tom, oni koji su rođeni za vrijeme rata uopšte nijesu registrovani, a dokumenta od onih ranije rođenih su izgubljena.

Problem sa neriješenim pravnim statusom je što te ljude sistem ne prepoznaje – ne mogu potražiti socijalnu ili zdravstvenu zaštitu, zaposliti se ili se besplatno školovati.

Bidaim Huseini: Zdravstvena zaštita za djecu na prvom mjestu

Jedan od mnogih koji se suočavaju sa problemom apatridije je Bidaim Huseini koji u Podgorici živi već 23 godine.

Bidaim ima dvoje djece, blizance stare sedam godina, koja imaju cerebralnu paralizu, a nemaju pravo na socijalnu i zdravstvenu pomoć i zaštitu.

On je uz pomoć NVO ,,Koračajte sa nama – Phiren Amenca“, podnio Zahtjev za utvrđivanje statusa lica bez državljanstva, kako bi mogao da ostvaruje, prije svega pravo na socijalnu i zdravstvenu zaštitu, a zatim i zaposlenje.

Bidaim je već jednom podnosio ovaj zahtjev, ali je odbijen.

,,Tražili su mi izvod da dokažem da sam ja taj čovjek za kog se predstavljam. Ja sam njima rekao da nemam nikakva dokumenta“, kaže Bidaim i dodaje da bez dokumenata ne smije ni da radi ,,a djeca traže da jedu“.

Bidaim je u teškoj finansijskoj poziciji zbog nemogućnosti zaposlenja, a ljekovi i ostale potrepštine za njegovu djecu mora da plati.

,,Odakle meni pare…Ovdje sam evo 23 godine i ne primam ništa – ni socijalno, a djeca su mi bolesna. Samo ja i Bog da pomogne”, priča on.

Bidaimovoj djeci je neophodna, između ostalog, fizikalna terapija.

,,On je, nakon zdravstvene dokumentacije koju je dostavio Kliničkom centru Crne Gore, trebalo da dobije uput za liječenje djece u institutu ,,Simo Milošević“ u Igalo. Međutim, upravo zbog toga što njegov pravni status nije riješen u Crnoj Gori taj uput nije izdat kako on kaže i ljekari su odlučili da njegova djeca nastave da žive bez one medicinske usluge koja je njima jako potrebna, odnosno neophodna“, govori nam Elvis Beriša, izvršni direktor NVO ,,Koračajte sa nama – Phiren Amenca“.

 

Rješavanje konkretnih primjera apatridije najefektivnije

Procedure za dobijanje statusa lica bez državljanstva su komplikovane, a dodatna otežavajuća okolnost je da se podnosioci ovih zahtjeva nerijetko ne služe najbolje službenim jezikom.

Mapiranjem na teritoriji Podgorice, sprovedenim od strane NVO ,,Koračajte sa nama – Phiren Amenca“ i partnera, utvrđeno je da je 216 djece i 198 odraslih ljudi bez riješenog pravnog statusa.

,,To je automatski alarm jer su u riziku da postanu apatridi, a alarm je još veći zato što vidimo da se broj djece bez riješenog pravnog statusa povećava što nama negdje najavljuje da će ovaj problem biti mnogo veći“, kaže Beriša.

Apatridija se nasljeđuje, prema trenutnom crnogorskom uređenju ukoliko jedan od roditelja nema riješen pravni status u Crnoj Gori tokom rođenja djeteta, i dijete postaje ugroženo.

Elvis Beriša kaže da, iako su bitne, više se ne možemo oslanjati na kampanje ili edukacije, već da treba raditi na rješavanju konkretnih primjera – kao što je Bidaimov.

,,Za to nam ne trebaju sredstva. Za to nam samo treba razumijevanje institucije i profesionalan rad službenika koji će dočekati na šalteru taj zahtjev“, ističe on.

Prema informacijama koje su dostavljene NVO ,,Koračajte sa nama – Phiren Amenca“ jedna osoba u cijelom sektoru radi na prihvatanju Zahtjeva za utvrđivanje statusa lica bez državljanstva.

Bidaim je prikupio traženu dokumentaciju i od Ambasade Kosova zatražio potvrdu da nije upisan u knjigama rođenih državljana te države. Na ishod i dalje čeka, iako je njegova porodica sve ugroženija – djeci je hitno potrebna pomoć.

,,Da ne bismo imali ovakvih slučajeva i da ova djeca ne bi patila ne svojom krivicom, već krivicom birokratije, mislim da je važno da se što prije njegov pravni status riješi, kako bi dalje mogao da procesuira cijeli tok liječenja i obezbjeđivanja adekvatne zdravstvene njege za djecu“, poručuje Beriša.

Za buduće slučajeve on kaže da su najefektivniji konkretni načini pomoći poput one koju NVO ,,Koračajte sa nama – Phiren Amenca” realizuje kroz projekat ,,Reborn” koji podržava Institut za inkluziju i apatridiju.

,,Ukoliko neko nema da plati određenu taksu, ukoliko neko treba da pođe u drugu zemlju da pribavi određeni dokument da mi to uradimo u njihovo ime i da krenemo više sa rješavanjem konkretnih slučajeva bez odlaganja i očekivanja nekih strateških ciljeva sljedeće ili one tamo godine“, zaključuje Beriša.

 

Comments are closed.