POOŠTRENE MJERE ZA SUZBIJANJE COVID 19

Kroger_produce_department-coronavirus_measures-min

Van kuće do 21, marketi do 20 časova

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Crnoj Gori, Ministarstvo zdravlja  donijelo  je novi set mjera za suzbijanje pandemije korona virusa koje stupaju na snagu danas 11.02.2021. godine.

Na teritoriji cijele države zabranjen je izlazak iz objekta stanovanja u periodu od 21:00 do 05:00 narednog dana.

U cilju suzbijanja širenja infekcije covidom 19 najnovijom odlukom zabranjena su masovna/socijalna okupljanja, javne priredbe, sportski, politički, kulturno-umjetnički i privatni skupovi, svadbe, kao i druge manifestacije osim stručnih, naučnih, radnih i službenih aktivnosti, uz poštovanje propisanih mjera.

Na snazi je ostala i mjera zabrane okupljanje u objektima stanovanja licima koja nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva.

Zabranjene su posjete licima koja se nalaze na bolničkom liječenju u zdravstvenim ustanovama i licima koja su smještena u ustanovama socijalne i dječje zaštite; pritvorenim licima i licima koja se nalaze na izdržavanju kazne zatvora u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija osim advokatima i sudskim vještacima po odluci suda.

Zabranjeno je okupljanje u grupi više od četiri punoljetna lica na otvorenom prostoru (trotoari, trgovi, ulice, parkovi, šetališta, plaže i sl.).

Vjerske zajednice su obavezne da aktivnosti prilagode aktuelnoj epidemiološkoj situaciji.

Mjere podrazumijevaju i da sahrane budu prilagođene aktuelnoj epidemiološkoj situaciji odnosno da se obavljaju isključivo u krugu porodice.

Prodavnice će raditi do 20 časova

Rad marketa, supermarketa i hipermarketa, prema novim mjerama  organizovaće se u terminu od 07:00 do 20:00 časova.

Propisuje se da rad tržnih centara, prodavnica obuće i odjeće, kozmetičkih, frizerskih salona i kladionica bude organizovan u terminu od 07:00 do 18:00 časova.

Novim mjerama zabranjuje se rad dječijih igraonica. Takođe, zabranjen je rad noćnih klubova / barova i diskoteka.

Rad ugostiteljskih objekata, kako stoji u novim mjerama, organizovaće se u terminu od 07:00 do 18:00 časova.

Rad ustanova obrazovanja u javnim i privatnim obrazovno-vaspitnim ustanovama obavljaće se u skladu sa važećim preporukama Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Djelatnosti u oblasti kulture koje podrazumijevaju istovremeno prisustvo više lica u istom prostoru (pozorišta, bioskopi, muzeji, galerije) mogu da rade do 18.00 časova.

Putovanja i ulazak u Crnu Goru

Putnički međugradski saobraćaj je novim mjerama zabranjen od petka u 21:00 do ponedeljka u 05:00 časova.

Crnogorski državljani, stranci sa stalnim ili privremenim boravkom u Crnoj Gori, kao i stranci, mogu da ulaze u Crnu Goru preko svih graničnih prelaza bez obaveze testiranja, uz poštovanje zdravstvenih mjera, u skladu sa zdravstvenim upozorenjem Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Iz prethodne mjere  izuzeti su oni koji dolaze iz Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Francuske, Portugala, Španije, Danske, Holandije, Republike Irske, Belgije, Češke, Izraela, Malte, Livanije, Estonije, Letonije, Sjedinjenih Američkih Država, Brazila, Južnoafričke republike, Indije, Bahreina, Libana. Njima je ulazak dozvoljen  uz negativan rezultat PCR testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2), koji je izdat od registrovane laboratorije i nije stariji od 72 časa.

Posebne mjere u opštinama Budva i Tivat

Za građane dvije opštine na jugu države, Budve i Tivta, zbog pogoršane epidemiološke situacije propisane su posebne mjere zaštite od širenja korona virusa.

Tako se u ove dvije opštine, najnovijim mjerama Ministarstva zdravlja zabranjuje rad restoranima, kafanama, kafeterijama, hotelskim restoranima i sličnim ugostiteljski objekti). Gostima hotela obroci će se servirati u njihovim sobama uz zabranu korišćenja zajedničkih prostorija za odmor i rekreaciju (bazeni, spa centri, saune, teretane, TV sale i slično).

U ova dva grada u narednom periodu biće zabranjen rad tržnih centara, prodavnica obuće i odjeće, kozmetičkih i frizerskih saloni i kladionica.

Takođe, zabranjuje se rad pozorišta, bioskopa, muzeja i galerija.

Škole će u ova dva grada biti zatvorene a rad u njima će se organizovati na daljinu (online nastava).

Građanima Budve i Tivta se preporučuje da ne napuštaju teritoriju opština u kojima žive kako bi se spriječilo širenje korona virusa van teritorija opština.

Spisak svih mjera za suzbijanje širenja korona virusa i njihovo detaljno objašnjenje možete pronaći na sledećem sajtu:

https://www.coronainfocg.me/me/vijesti/ministarstvo-zdravlja-donijelo-nove-mjere-za-suzbijanje-pandemije-covid-19

 

Comments are closed.