ŠPANSKI PARLAMENT

5375_pic1_n-min1

U krivični zakonik uvode ,,anticiganizam“

U donjem domu španskog parlamenta usvojen je, 25. aprila, prijedlog za izmjenu španskog Zakona protiv diskriminacije koji uključuje posebno pominjanje antiromskog rasizma.

Prijedlogom će se u Krivični zakonik po prvi put dodati termin „anticiganizam“ i za diskriminaciju romske zajednice biti predviđena kazna do četiri godine zatvora.

U objavi na Fejsbuku Ismael Kortez, zamjenik političke partije Zajedno možemo (Unidas Podemos) i jedan od promotera ovog amandmana, opisao ga je kao ličnu i kolektivnu pobjedu, koja je moguća zahvaljujući saveznicima i aktivistima koji su godinama osuđivali anticiganizam unutar i izvan institucija.

Kortez je istakao da će se novim mjerama kazniti i oni koji promovišu ili šire propagandne materijale, koji podstiču mržnju ili nasilje protiv romske zajednice, ili negiraju ili banalizuju zločine genocida nad Romima. Novčana kazna za ovo djelo može iznositi do 500.000 eura.

Ove nove mjere, za koje su se jako borili, treba pozdraviti kao veoma neophodne u svjetlu izveštaja Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije o Španiji iz 2018. godine, koji je pozvao vladu da usvoji novo sveobuhvatno antidiskriminaciono zakonodavstvo, intenzivira i institucionalizuje održivi dijalog sa ranjivim grupama i ažurira svoje politike integracije u strateški dokument.

Finalna odluka biće donijeta nakon izglasavanja u gornjem domu parlamenta, gdje se apsolutnom većinom glasa o ,,organskom zakonu“ – zakon koji se odnosi na ustavnu materiju.

Comments are closed.