e17bf28887a04e7713039bc3ae638d41_XL

Počeo upis u prvi razred osnovne škole

Usljed početka primjene teritorijalnog principa, jedan dio roditelja/staratelja će biti dužan da dostavi i potvrdu o prebivalištu.

Upis u prvi razred osnovne škole počeo je u ponedjeljak, 23. aprila za svu djecu rođenu 2012. godine odnosno djeca koja navršavaju šest godina u ovoj kalendarskoj godini. Od ove godine važi teritorijalni princip, što znači da će se za svaku školu odrediti pripadajuća naselja/ulice, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Svrha teritorijalnog principa je prije svega da se djeci koja žive u blizini škole omogući upis u tu ustanovu.

Procedura upisa se realizuje kao i prethodnih godina, u tri koraka – zakazivanje sistematskog pregleda kod izabranog pedijatra, zakazivanje razgovora kod pedagoga ili psihologa škole, uz ljekarsko uvjerenje nadležne zdravstvene ustanove i razgovor djeteta sa pedagogom ili psihologom škole. Za djecu koja su rođena van Crne Gore potreban je Izvod iz matične knjige rođenih.

Usljed početka primjene teritorijalnog principa, jedan dio roditelja/staratelja će biti dužan da dostavi i potvrdu o prebivalištu. Ovu potvrdu moraju pribaviti oni roditelji/staratelji koji do sada nijesu prijavili promjenu prebivališta (adrese stanovanja) Ministarstvu unutrašnjih poslova, kako bi dijete mogli upisati u školu koja pripada njihovom trenutnom mjestu prebivališta.

Takođe, potvrdu o prebivalištu moraju pribaviti i oni roditelji/staratelji koji su nakon februara 2018. mijenjali adresu stanovanja, nezavisno od toga jesu li tu promjenu prijavili Ministarstvu unutrašnjih poslova ili ne, objašnjava se u saopštenju Ministrstva prosvjete.

Ukoliko eventualno ima mjesta, škola može upisati i djecu koja nijesu iz pripadajućih naselja. U tim slučajevima prednost imaju učenici iz porodica čija starija djeca već pohađaju tu školu, dodaje se u sopštenju.

Djetetu se može odložiti početak školovanja za jednu godinu, na predlog komisije ili roditelja, ako se utvrdi da dijete nije spremno za polazak u školu. Djetetu se može odobriti upis u školu prije navršetka šest godina života, na predlog roditelja, a po odobrenju komisije za upis.

Škola je dužna da podnese prijavu nadležnoj inspekciji protiv roditelja djeteta koje nije upisano u školu.

Upis u osnovnoj školi „Božidar Vuković Podgoričanin“ će se vršiti tokom aprila i maja mjeseca svakog radnog dana od 10 do 14 časova.

Comments are closed.