753a82091bdf93df272697e1f26229c2_L

Mladi Romi odigrali predstavu „Romska svadba“

Sačuvati našu kulturu i običaje, naravno uz po neku prirodnu promjenu koja i ide sa vremenom

NVO Udruženje za romske afirmacije realizovala je projekat „Romska svadba“ u okviru kojeg su održali tri predstave pod istim nazivom u cilju promocije romske kulture i tradicije. Projekat je finansijski podržala kancelarija organizacije Help.

Edin Beriša, predstavnik NVO Udruženje za romske afirmacije objašnjava za portal Romalitika kako su se odlučili za predstavu na temu “Romska svadba”.

„Neromski narod u prošlim vremenima, romsku svadbu zamišljao je isključivo po nekim ružnim djelovima tog dešavanja, kao sto su ugovaranje braka, plaćanje mlade i tako slične stvari, mi smo odlučili predstaviti romsku svadbu u novijem, vedrijem, savremenijem smislu kao što to može pokazati naša predstava. Tačno je da je savremenijih primjera malo slabiji broj, al najvažnija stvar je da se ide naprijed ka modernijem vremenu“,poručuje Beriša.

On je u razgovoru za Romalitiku ukazao na pokušaje ugrožavanja romskog identiteta. „Idenitet romske zajednice u našoj državi u odnosu na ostale države iz regiona je po prilično prezentovan, za razliku od ostalih koji romske običaje i tradiciju pokušavaju na neki način ugasiti i ne predstavljajući je kao dobru i lijepu već ružnu stranu našeg naroda“.

Beriša ističe pozitivne reakcije publike na odigranje predstave „Romska svadba“.

„Drago nam je da još postoji ta vedrija strana ljudi koji su bili oduševljeni predstavom i igrom mladih Roma.Naš cilj je sačuvati našu kulturu i običaje, naravno uz po neku prirodnu promjenu koja i ide sa vremenom“.

U projektu su uključeni mladi Romi i Romkinje i građani Crne Gore obučeni za bavljenje glumom. „Uključeno je 6 dječaka i 5 djevojčica uzrasta od 14 do 20 godina“, kaže Briša i dodaje da je predstava rađena po postavljenom scenariju, dok je koreografija smišljana u dogovoru sa mladim učesnicima.

Predstava „Romska svadba“ odigrana u Baru 19.05, u Beranama 24.05 i Zetu 07.06.

Comments are closed.