BUVLJAK UPOTREBLJIVANE ROBE U KRUGU STOČNE PIJACE NA ĆEMOVSKOM POLJU 

12

Strah od novog talasa

Prodavci sa kojima smo razgovarali ne kriju da im je bio  problem to što nisu bili u mogućnosti da rade duže od dva mjeseca. Posebno su bili pogođeni oni kojima je to osnovni ili čak jedini izvor prihoda.

Zbog epidemije korona virusa i prekida većine ekonomskih aktivnosti, buvlja pijaca koja se nalazi u krugu Stočne pijace na Ćemovskom polju nije bila u funkciji sa radom više od dva mjeseca (od 16. marta, do 22. maja).

Nakon ponovnog otvaranja pijace upotrebljavane robe – buvljak u krugu Stočne pijace razgovarali smo sa prodavcima i kupcima te pijace. Subota ujutru: prodavci su već u ranu  zoru zauzeli svoja mjesta. Mada ima i onih koji zbog boljeg mjesta dolaze još u petak veče. Sunčano vrijeme je pomoglo da bude i dosta kupaca. Cjenkanje  je najnormalnija stvar, dok tek rijetki robu uzimaju po prvoj cjeni po kojoj je ponudi prodavac.

Buvlja pijaca upotrebljavane robe - buvljak u krugu Stočne pijace (Fotografija: Violeta Hajrizaj)

Buvlja pijaca upotrebljavane robe – buvljak u krugu Stočne pijace (Fotografija: Violeta Hajrizaj)

Prodavci sa kojima smo razgovarali ne kriju da im je bio  problem to što nisu bili u mogućnosti da rade duže od dva mjeseca. Posebno su bili pogođeni oni kojima je to osnovni ili čak jedini izvor prihoda.

“Snalazimo se, ako ne radiš nemaš sta da jedeš. Djeca kada idem kod kuće traže da jedu. Čim idem oni odmah “o deda, đede šta si nam doneo”. Kad nemaš da im daš oni se ljute, djecu čim ne miluješ džabe je.”

Agim Kajtazi (Fotografija: Violeta Hajrizaj)

Agim Kajtazi (Fotografija: Violeta Hajrizaj)

Ovo nam kaže prodavac Agim Kajtazi koji dugi niz godina prodaje na buvljoj pijaci. On je za vrijeme epidemije bio konstantno u kući zatvoren jer se brinuo za svoje zdravlje, a kako on kaže, na pomoć države se ni ne oslanja.

“Cijelo vrijeme sam bio kući, ja sam srčani bolesnik, imam 15 članova koje izdržavam od ovog posla koji radim ovdje u pijaci. Nikakve uslove nisu mi dali od strane Vlade Crne Gore, primam te 68 eura mjesečno i nemam uslove ni za struju ni za vodu. Došla mi je voda 1.600 evra no nemam uslove da je platim.”

Agim ne krije strah od toga da se buvljak ponovo ne zatvori zbog trenutne situacije.

“Najbitnija je higijena. Ako ti ne držiš higijenu sve ti je džabe.”

Na naše pitanje da li su imali bilo kakvu pomoć za vrijeme trajanja korona virusa naš sagovornik kaže sledeće: “Ne, ne nikakvu pomoć, ni jedan litar ulja, ni litar soli. Niti Crveni krst, niti Socijalno, niti udruženje – niko nije gledao u mene. Niko da kaže da se jednom starom čovjeku da makar jedna boca ledne vode, jedna kisjela od 35 centi. E to da daju, ali neće”.

Sabaheta Asanović (Fotografija: Violeta Hajrizaj)

Sabaheta Asanović (Fotografija: Violeta Hajrizaj)

Razgovarali smo i sa Sabahetom koja već godinama prodaje na ovom buvljaku. Ona podiže dvoje unučadi uzrasta od šest i jedanaest godina zahvaljujući novcu koji zarađuje na buvljak. Za vrijeme dok su se poštovale mjere koje je postavilo  Nacionalno koordinaciono tjelo ona nije bila u mogućnosti da bilo šta radi, iako se  pored posla na buvljaku bavi i poslom spremačice. Zbog ponovnog povratka COVID – a 19 strah ju je da pijaca ne bude ponovo zatvorena jer od toga zavisi njena porodica i ona.

„Teško, teško i preteško i strahom velikim što imamo malu djecu. Svakome je mio život, drugo, slabo kad ne izlaziš da radiš nemaš, kad zaradiš normalno da ima. Imam četvoro djece koji  su oženjeni, koji imaju svoju porodicu”, kazala je Asanović za RomaNet. “Dok nije bilo ove korone možda sam provodila lakše kroz život. Zašto? Pozove me jedna prijateljica, odradim joj kuću, pozove me druga, treća da očistim, da usisam, da operem. Imala sam i mogla sam da živim”, dodala je sagovornica Sabaheta za portal RomaNet.

Ponovno otvaranje pijace obradovalo je i mnoge kupce.

Mnogi naši sugrađani kažu da ovdje na pijaci mogu pronaći ono što im treba čak i upola cijene.

Elvis Januzi, kupac (Fotografija: Miljana Dašić)

Elvis Januzi, kupac (Fotografija: Miljana Dašić)

“Nisu toliko skupe. Što se tiče cijene jednog šortsa za kupanje mislim da je cijena sasvim konkretna”, govori jedan od redovnih kupaca, Elvis Januzi.

I drugi kupci imaju tople preporuke kada je prodaja na ovom buvljaku u pitanju.

Hadži Ferović, kupac (Fotografiija: Violeta Hajrizaj)

Hadži Ferović, kupac (Fotografiija: Violeta Hajrizaj)

“Poručujem omladini, starome i mladome da ovdje ima sve od igle do lokomotive”, kaže  za  portal RomaNet Hadži Ferović.

U nastavku gledajte video prilog:

 

 

Comments are closed.