COVID 19 PONOVO MEĐU NAMA

vijest cover nkt mjere

Neopreznima prijeti i bolest i kazna

Korona virus ponovo je u Crnoj Gori. Od početka juna do zadnjeg presjeka u ponedjeljak veče, kako su kazali iz Instituta za javno zdravlje, ukupan broj registrovanih slučajeva COVID19 je 517, pet je smrtnih ishoda a broj aktivnih slučajeva je 512.  U međuvremenu, preminula su još dva pacijenta u Beranama.

Nadležni, do sada, nijesu donijeli stroge mjere koje bi se mogle porediti sa onima iz marta (osim u nekim opštinama na sjeveru zemlje), ali ne isključuju mogućnost ponovnog “zatvaranja” ukoliko se epidemiološka situacija pogorša.   

S.B. Mještanin naselja novih zgrada na Vrelima ribničkim navodi da se strah kod pripadnika romske zajednice  opet javlja  jer, kako kaže, plaši se da će im opet braniti da izađu i privređuju kao i tokom prvog talasa. „Pratimo šta se dešava, broj oboljelih  je svakim danom sve veći. Nadamo se da nas neće opet zatvoriti i braniti da izađemo i radimo“. 

Dijamant Pajazitaj, medijator Njemačke organizacije HELP navodi da, kroz rad na terenu sa romskom zajednicom, dobija različite pozive za pomoć ali da je teško svima izaći u susret.

„Mi smo zadnjih nekoliko dana pomagali oko 20-ak porodica na teritoriji Podgorice. Nažalost, trenutno su nam organičena sredstva i ne uspijevamo svima da izađemo u susret“. 

Uslijed povećanja broja oboljelih od COVID19, usvojene su nove mjere koje za cilj imaju očuvanje zdravlja svih građana.

U četvrtak, 2. jula 2020.godine stupio je na snagu  Zakon o dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kojim su propisane oštre prekršajne novčane kazne za ne pridržavanje mjera zaštite od širenja koronavirusa.  Zakonom su propisane kazne od 100 do dvije hiljade eura za svako fizičko lice koje se ne pridržava fizičke distance i ne koristi masku i druga propisana zaštitna sredstva.

„Kao i ukoliko uđe bez zaštitne maske u trgovinu, ugostiteljski, turistički ili drugi objekat, kazino, zanatsku radnju, gradilište, sredstvo javnog prevoza i prevoza zaposlenih, organ državne uprave i lokalne samouprave“, naveli su iz Vlade.

Comments are closed.