PODSTICANJE OBRAZOVANJA ROMA

Saveing for eudcation

Stipendije za učenike i studente iz romske zajednice u Crnoj Gori

Rok za podnošenje dokumenata je od 02. septembra do 18. oktobra 2019. godine

Ministarstvo prosvjete je i ove godine objavilo konkurs za stipendije romskim i egipćanskim studentima i srednjoškolcima. Dokumentaciju za prijavu na konkursu mogu predati učenici iz romske i egipćanske zajednice koji redovno pohađaju treći ili četvrti stepen srednje škole kao i studenti u Crnoj Gori. Konkurs je otvoren od 02. Septembra, a trajaće do 18. oktobra 2019. godine, saopštili su iz Ministarstva prosvjete.

Ilustracije (Izvor: Internet)

Ilustracije (Izvor: Internet)

Zainteresovani učenici srednjih škola iz romske zajednice svoju prijavu mogu dostaviti sekretaru škole ili na adresu Ministarstva uz prateću dokumentaciju koja se nalazi na sajtu Ministarstva prosvjete. Prijava sadrži ovjerenu kopiju svjedočanstva o završenom prethodnom razredu (za učenike koji prvi put upisuju srednju školu ovjerenu kopiju svjedočanstva o završenom IX razredu osnovne škole), potvrdu da je redovan učenik, koju inače izdaje škola, kao i potpisanu izjavu učenika ili roditelja/staratelja da je isti pripadnik romske ili egipćanske zajednice.

Pravo na stipendiju mogu ostvariti i studenti i studentkinje pripadnici romske i egipćanske nacionalnosti koji pohađaju osnovne, specijalističke i magistarske studije.

“Studenti, uz prijavu koja se nalazi na sajtu Ministarstva prosvjete, dostavljaju i potvrdu o studiranju, uvjerenje o položenim ispitima s prethodne godine studija, izjavu da su pripadnici romske i egipćanske zajednice, uvjerenje o državljanstvu ili kopiju biometrijske lične karte, kontakt e-mail adresu, kontakt broj telefona i poštansku adresu na koju primaju poštu”, stoji u saopštenju Ministarstva.

Zainteresovani studenti svoju prijavu mogu dostaviti poštom na adresu: Ministarstvo prosvjete – Direktorat za obrazovanje pripadnika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica. Ul. Vaka Đurovića b. b. 81000 Podgorica.

 

Romska organizacija mladih “Koračajte sa nama – Phiren Amenca” iz Podgorice pozvala je putem društvenih mreža sve zainteresovane učenike i studente da im se obrate ukoliko im je potrebna pomoć pri popunjavanju prijave i predaje potrebne dokumentacije za Konkurs.

“Mladi nam se obraćaju, i drago nam je da i ove godine imamo nove srednjoškolce. Polako razvijamo novu mladu generaciju obrazovanih Roma kojih ima sve više iz godine u godinu”, objasnio je Elvis Beriša, izvršni direktor NVO Phiren Amenca.

Informisanje za potrebnu dokumentaciju za stipendije (Foto: Violeta Hajrizaj)

Informisanje za potrebnu dokumentaciju za stipendije (Foto: Violeta Hajrizaj)

Comments are closed.