OBRAZOVANJE ROMSKIH ĐAKA U PODGORICI

skola-djeca-810x463-1-min

Školski prevoz počeo, kako nadoknaditi propušteno

Školski prevoz za romske i egipćanske đake na teritoriji Podgorice je počeo danas, 26. novembra. Ova vijest obradovala je roditelje djece koji su portalu RomaNet javili da su djeca počela da pohađaju nastavu u školu, ali da se istovremeno brinu kako će nadoknaditi propušteno.

Podsjećamo da je školska godina počela 1. oktobra bez organizovanog školskog prevoza za đake iz romskih i egipćanskih zajednica do škola u Podgorici u koje ih je rasporedilo ovo Ministarstvo, a koje su teritorijalno značajno udaljene od mjesta stanovanja romskih i egipćanskih porodica.

Kao posljedica neorganizovanja prevoza preko 230-oro djece iz romske i egipćanske zajednice nije imalo obezbijeđen jednak pristup obrazovanju, što suprotno svim domaćim i međunarodnim propisima i standardima, saopšteno je ranije iz Romske organizacije mladih ,,Koračajte sa nama – Phiren Amenca“, koja je tim povodom podnijela tužbu za zaštitu od diskriminacije Osnovnom sudu u Podgorici.

„Pored brojnih upita i konstantno podsjećanje na urgentnost da se prevoz što prije omogući, Ministarstvo prosvjete nije uzvratilo odgovor. Nijesu obavijestili čak ni da radi na rješavanju problema ili eventualno da će prevoz početi od danas“, saopšteno je portalu RomaNet iz NVO ,,Phiren Amenca”.

Iako je školski prevoz danas počeo, kako saznajemo od roditelja, ostaje nesigurno kako će se nadoknaditi propušteno jedno cijelo tromjesječje i kako se očekuje da djeca iz romskih i egipćanskih zajednica, koja nisu pratila nastavu, nastave tamo gdje su drugi đaci stali.

Comments are closed.