OSNIVAČ DEMOKRATSKE PARTIJE ROMA OČEKUJE SMANJENJE CENZUSA ZA ROME

Mensur-Šalja-Demokratska-partija-Roma-1-1-300x232

Šaljaj: DPS je bio dobar za Rome

,,S obzirom da je nova vlada tokom mandata DPS-a prozivala iste za sve, evo da sacekamo hoće li oni imat sluha za ovaj naš problem, ako već DPS nije, i da li ce oni biti bolji od prethodnih, jer dosta naših smatraju da DPS nije bio pravi izbor za nas, sa čime se ja iskreno uopšte ne slažem“, kazao je Mensur Šaljaj.

Iako je imao priliku da iznese svoje mišljenje i da odgovor na pitanja koje je dobijao od portala RomaNet o statusu Roma, njihovoj političkoj marginalizaciji, ciljevima prve romske partije u Crnoj Gori, te o odnosu vladajućih partija prema Romima, Šaljaj se ipak odlučio da se na ove teme osvrne kroz komentarisanje na Facebooku.

Reagujući na tekst Vijesti ,,I mandat za Rome“, Mensur Šaljaj je na facebooku, između ostalog prokomentarisao da je DPS bio dobar za Rome za doba svoje političke vladavine.

,,Sami znate da zahvaljujuci istom DPS, mnogi Romi su besplatno studirali, i vanredno srednju školu besplatno polagali“, napisao je Šaljaj.

Odgovor je usledio od Almira Tahirija, člana Ujedinjenog pokreta Roma i Egipćana (UPRE), koji je prvo podsjetio da su i Romi građani Crne Gore i dodao da ,,svi plaćamo porez i tako učestvujemo u punjenu budžeta od kojeg svi političari i državni činovnici imaju primanja“.

Tahiri je dalje objasnio da stipendije nije obezbjedio DPS već nadležni organ Vlade Crne Gore koji je bio zadužen za obrazovanje manjina.

,,Pažljivijim istraživanjem doći ćeš do informacija da za stipendije i školarinu trebamo biti zahvalni međunarodnoj zajednici jer su oni vršli pritisak i donirali sredstva. Ne treba niko nama da dâ prava. Prava se ne daju, prava se stiču rođenjem“, zaključio je Tahiri.

 

Tradicionalno neadekvatno predstavljanje Roma

Šaljaj je na Facebooku komentarisao i naslovnu fotografiju u tekstu, napisavši da su Vijesti odabirom naslovne fotografije neadekvatno predstavili Rome.

,,Baš nas fino ovi iz Vijesti prikazuju, za pohvalu!!“, prokomentarisao je Šaljaj.

,,Ako već ,,hoće” da nas predstave kao ravnopravne građane Crne Gore, onda smatram da treba da prikazuju i neke pozitivne primjere nas mladih Roma i Egipćana, koji ne dolaze iz najugroženijih naselja gdje naš narod živi.

On je aludirao da ovakva predstavljanja Roma ne mogu biti afirmativna po pitanju njihove integracije.

,,Neko ko nije Rom kad pogleda ovu sliku, hoće li nas prihvatit u svom društvu i hoće li bit osoba koja nema predrasude prije nego nas upozna“, upitao je Šaljaj.

 

Očekivanja od Demokratske partije Roma

U prepisci koja se odvijala u komentar sekciji ispod pomenutog teksta Vijesti, član Ujedinjenog pokreta Roma i Egipćana (UPRE), Tahiri  se složio da naslovna fotografija može imati negativnu konotaciju, ali da je osnivanje DPR (Demokratske partije Roma), čiji je Šaljaj član, ipak dobar napredak za Rome.

Tahiri je napomenuo da je pomenuta DPR nastala kao produkt rada UPRE i da je više nego jasno koliko jedna partija može doprinijeti zajednici.

,,Sada je sve na DPR da izađete na izbore i uspješno se izborite za nova radna mjesta u državnoj upravi, mi vam stojimo na raspolaganju da vam pomognemo u toj namjeri“, napisao je Tahiri.

Šaljaj je odgovorio da se nada ,,da će cenzus da se smanji“ i da će ,,na sledeće izbore već izaći samostalno“.

,,S obzirom da je nova vlada tokom mandata DPS-a prozivala iste za sve, evo da sačekamo hoće li oni imat sluha za ovaj naš problem, ako već DPS nije“, napisao je Šaljaj aludirajući na najavljene izmjene Zakona o izboru odbornika i poslanika i očekivano smanjenje izbornog cenzusa za predstavnike Roma u parlamentu.

Šaljaj je takođe potvrdio da, iako su imali planove da formiraju partiju mnogo ranije ipak nije bilo kadra još od 2013. godine.

,,Osobe koje su trebale da predstave partiju su na samom kraju odustale od iste“, odgovorio je Šaljaj Tahiriju.

,,Što se kadra DPR tiče ne treba da brine niko, obaviješteni će biti svi. Neka se smanji problem sa Koronom, pozvani ćete biti na razgovor o svemu, otvorene karte na sto, pa da vidimo đe smo, kako stojimo, da li možemo da se slažemo ili ne, ako budemo svi imali jedan isti cilj, mislim da ćemo uspjeti da izborimo ovo sto trazimo“, zaključio je Šaljaj.

Comments are closed.