I ŽIVOT ROMA JE BITAN

phpThumb_generated_thumbnail-min

Romski Džordž Flojd- tragedija u Češkoj

‚‚Iz ovog video snimka je jasno da je još jedna osoba umrla kao rezultat policijske intervencije. Da li je ovo češka verzija Flojdovog slučaja? Pažljivo ću nadgledati istragu i nadati se da će, ako se policajac pokaže krivim, češki pravni sistem i društvo u cjelini osuditi takvu policijsku brutalnost i doneće odgovarajuću kaznu“, rekao je Petar Torak, bivši policajac nosilac Ordena Britanskog carstva.

U češkom gradu Teplice 19. juna desilo se ubistvo osobe za koju se prema informacijama romskih nevladinih organizacija i medija tvrdi da je pripadnik romske populacije, čija smrt nevjerovatno podsjeća na slučaj Džordža Flojda iz SAD. Naime društvenim mrežama se širi snimak brutalne policijske intervencije. Žrtva policijske torture je kasnije preminula u vozilu hitne pomoći. Prema policiji, nije bila kriva policijska intervencija, već previsoka doza droge koju je popio.

Snimak prikazuje kako tri policajca intervenišu protiv jedne osobe. Jedan policajac drži noge, drugi nekoliko minuta kleči na vratu. Treći policajac pomaže da mu se stave lisice. Neki Romi u okolini su upozoravali policiju da mladić nije u stanju da diše. „Ugušićeš ga“, ženski je glas dobacivao.

Prema portparolu spasilačke službe regije Usti navodno je trebalo da dođe do tuče između dva zavisnika od psihoaktivnih supstanci.

‚‚Kada je policijska patrola stigla na mesto događaja, jedan od muškaraca je pobjegao, drugog je policija smirila i stavila mu lisice”, rekla je portparolka policije Veronika Hišplerova za portal Blesk.cz. Tada je privedenog muškarca hitna pomoć preuzela, jer je bio pod dejstvom droge. „Ali on je nakon toga umro“, rekla je portparolka policije, odbijajući da kaže da je uzrok smrti policijska intervencija.

Neki njegovu smrt upoređuju sa smrću Džordža Flojda. Čak je na snimku vidljivo da jedan od interventnih policajaca nekoliko minuta kleči na vratu osobe koja više nije pružala fizički otpor.

„Vrhunac brutalnosti“, napisao je o snimku direktor RomanoNet-a Majkl Miko.

„Roma Floid danas u Teplicama!“, prokomentarisao je Majkl Mižigar, student istorije. On povodom snimka izjavljuje da se osjeća zaista bespomoćno i tužno. Dodaje da ovo nije prvi slučaj podsećajući na napad na romsku djecu u kampu Ide Kelarove ili na smrt Roma u piceriji Žatec 2016. godine.

Prema mišljenju bivšeg policajca Petra Toraku, nosiocu Ordena Britanskog carstva, vjerovatno je prerano donositi bilo kakve zaključke, ali Torak takođe ovu smrt upoređuje sa smrću Džordža Floida.

‚‚Iz ovog video snimka je jasno da je još jedna osoba umrla kao rezultat policijske intervencije. Da li je ovo češka verzija Flojdovog slučaja? Pažljivo ću nadgledati istragu i nadam se da će, ako se policajac pokaže krivim, češki pravni sistem i društvo u cjelini osuditi takvu policijsku brutalnost i doneti odgovarajuću kaznu“, rekao je Torak.

Direktor organizacije Khamoro, Emil Vorač je pozvao na protest protiv policijskog nasilja. „Niko od nas, čak ni policijske snage, nemaju pravo na nesrazmjernu upotrebu sile, čak i ako je zavisnik od droge.“

Na mjestu pogibije mladog Roma u Teplicama već počinje da izranja mjesto poštovanja, pokrenuto od strane  Čehoslovačke romske unije Štefana Ponga i Jozefa Mikera.

„Štefan Pong i ja smo se ovde sastali i uspostavili mjesto pijeteta u znak sjećanja na žrtvu“, rekao je Jozef Miker na licu mjesta za Romea.cz.

Lokalni Romi se plaše da bilo šta kažu, jer im je, prema njihovim riječima, policija zabranila da pričaju o incidentu.

Međutim, prema portparolu policije Danielu Viteku, policija nije zabranila nijednom stanovniku. ‚‚Nismo nikome dali takvu naredbu. Ako je lice učesnik u krivičnom postupku ili svjedoči u nekoj stvari, u skladu sa zakonom upućeno je da ne treba da širi podatke koji imaju za cilj identifikaciju drugih ljudi koji su umiješani u krivični postupak ili slično.”

Policija i dalje odbija da prizna da je muškarac umro usljed intervencije. Prema trenutnom saopštenju policije, smrt nije povezana sa policijskom intervencijom. Izdali su i zvanično saopštenje na osnovu preliminarnih rezultata sudske obdukcije.

„Sudskom obdukcijom preminulog isključena je veza sa postupkom koji je prethodio zadržavanju osumnjičenog.”

Sličnost u postupanju policije kao u slučaju Džordža Flojda je velika i ostaje sumnja da je I ova osoba žrtva ipak žrtva policijske brutalnosti.

U video prilogu pogledajte kako je to izgledalo:

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.