APEL MINISTARSTVU PROSVJETE

Nenaslovljeni dizajn (4)

Romska djeca i nakon dva mjeseca nemaju redovan školski prevoz

Pajazitaj nije bio u mogućnosti da bira u kojoj će školi biti upisan njegovo dijete te je zbog toga dodatno ogorčen. On, kao i ostali roditelji romske djece nemaju mogućnost da biraju najbližu školu za koju im ne bi bio potreban prevoz, već o tome odlučuje Ministarstvo provjete koje u nekoliko navrata do sada odbijalo da preuzme odgovornost za neorganizovanje školskog prevoza.

Zbog nedostatka školskog prevoza za romsku djecu roditelji izražavaju zabrinutost i ogorčeni su na Ministarstvo prosvjete. Djeca od početka školske godine, kažu roditelji, izostaju sa časova i to već rezultira lošim uspjehom u školi. Oni apeluju na Ministarstvo prosvjete da hitno riješi problem jer, kažu, nemoćni su da obezbijede siguran dolazak svoje djece do škole i nazad.

Školski prevoz je problem od početka školske godine (dva mjeseca), a roditelji izražavaju svoju zabrinutost zbog dugotrajnog čekanja na riješenje. Podsjećamo da je portal RomaNet i prije četiri godine pisao o ovom problemu koji se svake godine ponavalja, a Romska organizacija mladih „Koračajte sa nama – Phiren Amenca“ je u novembru 2020. godine podnjela tužbu protiv države Osnovnom sudu u Podgorici zbog neorganizovanja školskog prevoza za više od 200 romskih učenika.

Besim Zorijani, otac troje učenika, izrazio je svoju zabrinutost jer njegova djeca već dva mjeseca nemaju školski prevoz do OŠ Savo Pejanović. Dvoje djece u starijim razredima, jedno u osmom, a drugo u petom razredu su prinuđena da koriste gradski prevoz, a to stvara dodatnu zabrinutost za njihovu sigurnost.

“Niko mi ne može garantovati bezbjednost za moju djecu. Ovako, kad imaju prevoz uz to imaju i medijatora, i naravno da mi je dijete bezbjedno“, objašnjava Zorjani.

Besim Zorijani (Foto: RomaNet)

Besim Zorijani (Foto: RomaNet)

Neka djeca zbog neusaglašenog reda vožnje školskog prevoza kasne na časovima ili dolaze mnogo ranije i čekaju ispred ili u okolini škole.

„Ja ne mogu da ih šaljem sat ranije jer ja ne znam đe će meni biti i sa kim moje dijete za to vrijeme. Ako mu se nešto desi ko će za to da odgovara? Svake godine isti problem – prevoz se ne organizuje na vrijeme, i djeca često izostaju iz škole mjesecima”, priča Zorjani.

On ukazuje da su zbog ovog problema već vidne i posljedice, neocjenjivanje zbog neredovnog odlaska u školu i pohađanja nastave.

„Naravno da im to stvara dodatni problem za učenjem i razumjevanjem sve lekcije i predmete. Moje dijete ne može da za par dana nauči gradivo od dva mjeseca ili dođe tik za vrijeme kad su ocjenjivanja u pitanju nespreman i on tu automatski ispada iz svega toga i ostaje neocjenjen ili dobije nedovoljnu ocjenu. To predstavlja problem jer meni dijete može da bude demotivisano zbog toga“.

Sa sličnim problemima susrijeće se i Đevahira Alija, čiji sin pohađa šesti razred u OŠ “Marko Miljanov” i nema školski prevoz od početka školske godine. Đevahira izražava svoju zabrinutost i podsjeća na obećanja koja nisu ispunjena.

Đevahira Alija (Foto: RomaNet)

Đevahira Alija (Foto: RomaNet)

“Prije neki dan su mi rekli da će u ponedeljak da krene prevoz, ali ne vjerujem jer su i do sad govorili za nedelju, za dvije, ali ga nije imalo do sad. Ja bih voljela da djeca imaju prevoz kako bi bila redovna svaki dan. Svake godine isti problem – ne organizuju prevoz i djeca po mjesec, dva ne idu u školu”, objašnjava Đevahira.

DVA PUTA “PRVAK”

Aljbin Pajazitaj, otac učenika koji je upisan u prvi razred u OŠ “21. Maj” naglasio je da je njegov „školarac“ prvi mjesec dana pohađao nastavu. Nakon toga Aljban nije mogao da ga vodo škole i nazad.

“Ja bih volio da mi sin ide u školu. Zvala me je medijatorka Andrea prije mjesec dana i rekla je da će prevoz biti za dvije nedelje. Škola je počela evo dva mjeseca.  Sin mi je u prvom razredu a izgleda da ću morati i sledeće godine opet da ga ušpišem u prvi jer ja ne mogu svaki dan da ga vozim do škole, nemam uslova za to”, ispričao je Pajazitaj portalu RomaNet.

Aljbin Pajazitaj (Foto: RomaNet)

Aljbin Pajazitaj (Foto: RomaNet)

Pajazitaj nije bio u mogućnosti da bira u kojoj će školi biti upisan njegovo dijete te je zbog toga dodatno ogorčen. On, kao i ostali roditelji romske djece nemaju mogućnost da biraju najbližu školu za koju im ne bi bio potreban prevoz, već o tome odlučuje Ministarstvo provjete koje u nekoliko navrata do sada odbijalo da preuzme odgovornost za neorganizovanje školskog prevoza.

Romska organizacija mladih „Koračajte sa nama – Phiren Amenca“ je zajedno sa roditeljima početkom prošle školske godine izrazila protest nezadovoljstva ispred Ministarstva prosvjete kada je uručena Inicijativa za hitno rješavanje ovog problema ministru Miomiru Vojinoviću. Do sada, nije bilo napretka u rješavanju ovog problema na duge staze.

Roditelji ipak apeluju na Ministarstvo prosvjete da što prije obezbijedi redovan školski prevoz za svu djecu uz prisustvo medijatora i naglašavaju da je važno da djeca budu redovna u školi kako bi ostvarila kvalitetno obrazovanje.

Comments are closed.