Turska

5444_pic1_n-min

Romi se suočavaju sa krivičnom prijavom nakon traženja pravde

Jednom Romu i njegovom sinu biće održano suđenje u utorak 17. januara pred turskim krivičnim sudom. Njihov zločin? Bili su dovoljno hrabri da podnesu prijavu protiv četiri policajca koji su ih rasno zlostavljali, tukli i satima mučili u policijskoj stanici u istanbulskom naselju Atašehir 31. maja 2022. godine.

Uznemiravanje na svadbi

Resul Bair, star 43 godine, i njegov sin Husein, star 25 godina, bili su na vjenčanju porodičnog prijatelja u naselju Atašehir zajedno sa Resulovim roditeljima 31. maja prošle godine.

Negdje oko 19.00 časova u ulicu u kojoj se održavalo svadbeno veselje stigli su dežurni policijski službenici na tom području. Rekli su da su primili žalbu i da vjenčanje mora da se završi odmah. Jedan od policajaca je bio poznat zajednici i ranije je stvarao probleme ljudima u komšiluku.

Znao je Resula po imenu, pa je došao direktno do njega i naredio mu da prekine proslavu. Resul mu je rekao da je on samo gost na vjenčanju, da nije glavni i da treba da razgovaraju sa domaćinom.

Policajci su rekli da će otići, ali da ima sat vremena da prekine proslavu. Ako se vrate i ako se to nastavi, smatrali bi Resula lično odgovornim i rekli mu „sredićemo ti porodicu“. Resul i njegova porodica željeli su da napuste venčanje. Opraštali su se od rodbine kada se policija vratila poslije 30-ak minuta, ovoga puta u oklopnom vozilu.

„Policajac, čije ime znam kao Kenan i koji je dugo bio uvrjedljiv prema ljudima iz komšiluka, vrijeđao me je u prisustvu moje porodice“, rekao je Resul. „Uhvatio me za ruku i onda mi je rekao: Dođi u policijsku stanicu.’ Kada sam pitao zašto moram da dođem u policijsku stanicu i šta je moj zločin, on je još više povisio ton. Ušao sam u auto i otišao u policijsku stanicu da ne bi došlo do eskalacije incidenta.

Pošto je Resul bio u pratnji policije do stanice, njegova porodica je pratila u drugom vozilu. Pretpostavljali su da će morati da sačekaju njegovo oslobađanje nakon što je da izjavu u policijskoj stanici Ornek Sehit Hairettin Iildirim. Resul je priveden u stanicu i opisao šta mu se dogodilo po dolasku:

„Kada sam ušao u baštu policijske stanice u ulici 3001, u baštu je ušao i Kenan. Oči su mu bile crvene, ili je bio pijan. Ne znam… Nije bilo teško vidjeti da se ne ponaša normalno. Dobacivao mi je psovke i uvrede govoreći: „Ko si ti? Ti ćeš me poštovati!” Počeo je da me udara. Bio sam zapanjen jakim udarcima u lice. Dok me je udarao, vikao je ,,Ja sam Bog ovog mjesta!” Dok je koristio nasilje protiv mene, rekao je svom prijatelju pored sebe: „Naučiću ovog cigana ko sam ja“.

Policija je na kraju pristala da pusti porodicu da razgovara sa Resulom u stanici, ali je nakon kratkog vremena zaprijetila da će, ako ne odu, doći policajac po imenu Kenan i tući ih.

Mučenje Roma koji su „pali sa balkona“

Kada je policija konačno rekla da je slobodan da ide, Resul se plašio da ode. Mislio je da će ga policija ubiti i reći da je uhvaćen u pokušaju bekstva. Jedan policajac je pristao da ode sa njim do auta kako bi dokazao da to neće učiniti.

Pratio je Resula na nekom dijelu puta do trenutka kada je Husein, koji je čekao napolju sa porodicom, mogao da vidi svog oca kako im se približava. Odjednom je više od deset policajaca potrčalo za Resulom. Uhvatili su ga, gurnuli na zemlju i pretukli. Kaže da se plašio da će biti strijeljan.

Policajac po imenu Kenan rekao je Resulu: „Ti crnjo, pokazaću ti! Ti kopile, ti ku**in sine, ti ciganine, dobićeš ti svoje!” Policajci su nastavili da tuku ostatak porodice, uključujući Resulovog starog oca Jašara, kome je slomljena ruka.

Resulu su stavljene lisice na ruke i zajedno sa sinom je držan do jutra u stanici i mučen cijelu noć. Resul je bio primoran da legne licem na pod dok su ga policajci satima mučili. Husein je takođe bio podvrgnut mučenju, zadobio je frakturu očne duplje i modrice i posjekotine po cijelom tijelu. Resul je rekao da se molio Bogu da ga ili spasi ili ubije, kako bi izbjegao tretman kojem je bio podvrgnut.

„Bacili su me na zemlju prije nego što sam mogao da shvatim šta se dogodilo. Oni su nastavili. Umiješali su se moj sin, moja majka i otac. Tukli su moju majku. Mom ocu su slomili ruku. Mom sinu je povreijeđeno oko. Kenan je stalno psovao ostale policajce: „Reći ćete da su bježali!“

Došao je još jedan policajac, mislio sam da je on načelnik, jer su ga drugi policajci zvali „moj pretpostavljeni“… Osoba za koju sam mislila da je načelnik je rekla – ,,Jesu li ovo pali sa balkona?” Rugao nam se. Kenan je govorio: ,,Da, to je on, šefe, a njegov sin je pao sa balkona”. Onda su nam zaprijetili: ,,Ako uradite nešto povodom prebijanja, ubićemo vas. Napisaćemo [izjavu], a ti i tvoj sin ćete je potpisati.“

Traženje pravde nije zločin

Ujutru su dvojica muškaraca otišli ​​u bolnicu gdje su se požalili na ono što se dogodilo i dobili ljekarska uvjerenja. Kasnije su, uz podršku Romani Godi i Evropskog centra za prava Roma (ERRC), podnijeli krivične prijave protiv četiri policajca zbog nedoličnog ponašanja, klevete, stvarnih tjelesnih povrjeda i mučenja. Policija je odgovorila navodeći da je Resul zadobio povrjede prilikom pokušaja da pobjegne iz policijskog pritvora.

Javni tužilac je odbacio njegovu žalbu, iako je još jedna, Huseinova pritužba, i dalje pod istragom. Resul i Husein su optuženi za klevetu zbog komentara upućenih službenicima na venčanju i stanici, kao i za otpor i ometanje obavljanja službene dužnosti zbog navodnog pokušaja da pobjegnu iz policijskog pritvora.

Resul i dalje ima problema sa ušima nakon što ga je policija udarila nogom u glavu. On je na rehabilitaciji kod nevladine organizacije  Romani Godi. U međuvremenu, suđenje je zakazano za 09:55 sati u 31. prvostepenom krivičnom sudu u Istanbulu. Romani Godi i ERRC apelovali su na snažno prisustvo aktivista za ljudska prava i osoblja međunarodne ambasade na saslušanju kako bi pružili podršku porodici i pozvali vlasti na odgovornost.

ERRC-ov monitor za ljudska prava u Turskoj i osnivač Romani Godi, Serkan Baisak, rekao je: „Ovaj slučaj je važan jer se mnogo sličnih slučajeva dešava u Turskoj, ali obično nisu vidljivi. Ako dobijemo pravednu odluku iz ovog slučaja – to će biti ohrabrenje za sve Rome koji se suočavaju sa napadima mržnje u zemlji. To bi poslalo poruku da se mogu boriti za pravdu. Moramo da ohrabrimo sve ljude kada se suoče sa anticiganizmom, sa zločinima iz mržnje – da mogu da idu na sud i da se bore za svoja prava.”

 

Izvor: ERRC

Comments are closed.